Еврозоната и Гърция успяха да се договорят (Обзор)

8968
Еврозоната и Гърция успяха да се договорят (Обзор)
Снимка: Getty Images/Guliver

След 17 часа на преговори сутринта на 13 юли, понеделник, лидерите на еврозоната се съгласиха да започнат незабавно преговори за нова спасителна програма за Гърция по Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Подкрепата се дава при строги условия за реформи, придружена от пакет за растеж и заетост в размер на 35 млрд. евро, пише Expert.bg.

Лидерите на 19-страни от валутния съюз постигнаха съгласие по серия от мерки, които ще осигурят на Гърция допълнителни 86 млрд. евро в следващите 3 години.

Сделката за Гърция е по-лоша от отхвърлената на референдума

Днешната спасителна сделка е по-лоша, отколкото първоначалните искания на кредиторите, които гръцкият народ отхвърли с референдум, ко...

Няколко парламента, включително и този на Гърция, трябва да осигурят „зелена светлина“ за официалното започване на преговорите. Финансовите министри на еврозоната също ще трябва да обсъдят краткосрочно мостово финансиране, нужно за банките в южната ни съседка.

„Няма да има Grexit”, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на пресконференцията след приключването на 17-часовата среща. Той заяви, че е доволен от постигната договореност, като подчерта, че в него няма „победители и победени“.

Очаква се днес в следващите часове на среща на финансовите министри да се обсъди въпроса с мостовото финансиране, заяви председателят на председателят на еврогрупата Йерун Дийселблум.

Стана също така ясно, че фондът, в който ще бъдат вложени активи на гръцката държава, ще е в размер на 50 млрд. евро. Той ще бъде базиран в Гърция, а не както се предлагаше по-рано да е в Люксембург. Дийселблум обясни, че фондът ще монетаризира заложените активи чрез приватизация или управление. Той ще бъде използван за намаление на гръцкия дълг и рекапитализация на банките в страната.

Френският президент Франсоа Оланд заяви: "Това беше повратна среща, защото ние се страхувахме, че можем да останем без Гърция". Оланд посочи, че гръцкото споразумение ще включва евентуално преформулиране на гръцкия дълг чрез удължаване на падежите.

Гръцкият провал на Германия

Макар и след 16-17 часа на преговори, Гърция постигна своето – спасителна програма с почти всичко, което Атина си пожела. Комент...

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че опрощаване на дълга на Гърция не стои на дневен ред. "Въпросът за класическото облекчаване на дълга не стои", каза тя.

Гледната точка на Гърция

„Успяхме да постигнем реструктуруране на дълга и известно рефинансиране в бъдеще“, заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас след срещата, цитиран от Politico.eu. “Успяхме да поставим основата на промяната в Европа и ще продължим да се борим..., за да си възвърнем загубения суверенитет“.

„Мисля, че по-голямата част от гръцкия народ ще подкрепи това... защото те разбират, че ние дадохме най-доброто от себе си до горчивия край“, намеквайки колко трудна ще е предстоящата политическа борба в Гърция и справянето с корпоративните интереси в страната.

"Успяхме да предотвратим преместването на активи в чужбина", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас сред срещата на европейските лидери. Той отказа да говори пред журналистите на английски, като направи изявлението си на гръцки език.

Хасковлии: В Гърция криза няма, някой насилва ситуацията

„Цяло Хасково се изнесе към Гърция“. С тези думи посреща екипът ни гръцкият граничен полицай на ГКПП Маказа-Нимфея. През по...

Ципрас се съгласи със строгите условия, за които настояваха от еврозоната, след като Берлин предложи временно излизане на Атина от валутния съюз. Все пак обаче членките на валутния съюз не постигнаха съгласие относно подобно развитие на ситуацията.

Гръцкият премиер има задачата да прокара през гръцкия парламент искането от европейските партньори законодателство, за да стартират новите преговори. Същевременно Гърция трябва да убеди европейските кредитори, че е готова да имплементира реформи, които да отпусне така нужните на страната фондове. Атина беше принудена да въведе капиталов контрол и затвори банките в последните 2 седмици.

Какви бяха мнения разнопосочните мнения сред страните членки на еврозоната и защо Ангела Меркел втвърди позицията си спрямо Гърция четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com