Лидерите на еврозоната сключиха сделка за Гърция

9921
Лидерите на еврозоната сключиха сделка за Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на страните от еврозоната постигнаха споразумение за решаване на гръцкия въпрос. За това написа в Twitter белгийският премиер Шарл Мишел.

Това стана след една от най-дългите срещи на еврогрупата, на която се търсеше постигане на споразумение относно гръцкия дълг.

Гръцката гъбична инфекция

Горко ѝ на обединена Европа, ако малкото камъче Гърция успее да преобърне френско-германския впряг на ЕС, коментира Бертолд Колер на ...

Министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат също потвърди, че еврогрупата е постигнала споразумение.

Европейскиет лидерите постигнаха единодушно съгласие. Готови за започване на програма по Европейския стабилизационен механизъм (ESM) за Гърция със сериозни реформи и финансова подкрепа. Това написа в профила си в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Лидерите не се съгласиха с предложението на Германия за временно излизане на Гърция от валутния съюз, предаде по-рано "РИА Новости", позовавайки се на източник на една от политическите партии в Европейския парламент. "Предложението не беше подкрепено", заяви източникът.

Също така беше съобщено, че президентът на Франция Франсоа Оланд, канцлерът на Германия Ангела Меркел, главата на Европейския съвет Доналнд Туск и премиерът на Гърция Алексис Ципрас са представили компромисен проект за решаване на кризата в южната ни съседка.

Гръцки пенсионери на квартира в Петрич и Сандански

Гръцки пенсионери масово наемат квартири в Петрич и Сандански. Възрастните жители на южната ни съседка плащат средно по 150-200 лева на...

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по-рано заяви, че идеята за временен Grexit вече не е на дневен ред. "Идеята за 5-годишно излизане вече не е на масата за преговори. Няма смисъл да говорим по този въпрос. Днес европейският проект се намира на върха на бръснача", каза той и добави, че еврозоната може да изгърми, предаде БГНЕС.

Дълго време държавите не можеха да се разберат при какви условия ще предоставят трети спасителен пакет, който вече се оценява на нови над 80 милиарда евро.

По-рано литовският президент Даля Грибаускайте напусна срещата на върха на еврозоната за Гърция. Попитана на излизане от журналисти дали има споразумение, тя отвърна "почти, почти", съобщава "Гардиън".

Преди нея напусна срещата и словенският премиер Миро Церар.

Според участник в срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас иска да постигне сделка още днес, докато европейските кредитори искат гръцкият парламент да приеме законодателните промени за обещаните реформи.

Хампарцумян: Гърция системно не е модернизирана

Това правителство на Гърция е най-безотговорно – може би защото са комунисти, не знаят как да създават пари, а знаят как да харча...

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси каза, че дългата дискусия доказва желанието Гърция да остане в еврозоната. "Съществува желание Гърция да остане в еврозоната в противен случай, защо щяхме да губим толкова време, ако всички не разбираха, че има една голяма задача", каза той пред "Ер Те Ел".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com