Варуфакис иска от Меркел "реч на надеждата" към гърците

6195
Варуфакис иска от Меркел "реч на надеждата" към гърците
Снимка: Getty Images

Гръцкият финансов министър призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на страната му "реч на надеждата".

С нея Меркел трябва да сигнализира на Европа да спре с претенциите за затягането на коланите, както бе постъпено с победената Германия след Втората световна война, предаде БГНЕС.

В коментар в блога си Янис Варуфакис сравни сегашното положение на Гърция с това на следвоенна Германия, където бе пристигнал тогавашния държавен секретар на САЩ Джеймс Бърнс, за да произнесе историческата си реч в Щутгарт. Тази реч отбеляза отказа от наказателния подход към Германия, наложен й от света, и така даде на нейния народ перспективата за растеж и възстановяване, каза Варуфакис. "Седем десетилетия по-късно моята страна Гърция е тази, която се нуждае от такъв шанс", написа той.

По думите му Ангела Меркел трябва да произнесе такава реч в Атина, Солун или който гръцки град си избере.

Гърция изчерпва паричните средства и ако бързо не получи помощ от своите кредитори в лицето на ЕС и МВФ, рискува да изпадне в неплатежоспособност и да излезе от еврозоната. До момента Атина отхвърли исканията на кредиторите за по-строги икономии в замяна на финансова помощ.

Варуфакис смята, че не е разумно да се искат още по-големи икономии от една икономика, която е на колене и че няма държава в мирно време, която да издържи на подобни тежки мерки.

"Никакво предложение за облекчаване на дълга. Никакъв план за насърчаване на инвестициите. И, разбира се, все още никаква "Реч на надеждата" за този смазан народ", пише Варуфакис.

Министърът уверява, че Гърция се е ангажирала да реформира икономиката си, за да я направи отново конкурентоспособна, но една "реч на надеждата" ще възстанови вярата и морала на нейните граждани.

Днес Варуфакис е в Берлин, за да произнесе реч, което той прави много рядко, откакто се присъедини към правителството на Алексис Ципрас след изборите през януари. Той ще се срещне германския си колега Волфганг Шойбле, с когото отношенията често са били обтегнати. Говорител на Шойбле разкри, че не е предвидена пресконференция след утрешната среща между двамата.

Юнкер: Ципрас изопачава предложенията на кредиторите

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обвини гръцкия премиер Алексис Ципрас, че изопачава предложенията на междунар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com