Юнкер: Гърция може да получи 35 млрд. евро

8590
Юнкер: Гърция може да получи 35 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

След пет часа и половина разговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел споразумение за дълговата криза на Гърция в сряда вечер не бе постигнато. Ципрас заяви, че разговорите са били конструктивни и смята, че вече се очертава сделка. На този фон Юнкер заяви, че Гърция може да получи 35 млрд. евро до 2020 г., ако има воля за реформи, предаде Стандарт нюз.

"Отбелязахме известен напредък снощи, но не достатъчен", каза шефът на ЕК на семинар днес. Той отрече ЕС да иска да налага още мерки за икономии на Атина, допълвайки, че има програма за икономическо развитие на Гърция, която може да осигури 35 млрд. евро. В сряда вечер той разговаря в продължение на часове с Ципрас, чието правителство днес трябва да плати 300 млн. на МВФ, но хазната е празна и страната е заплашена от фалит. Запитан дали ще може да изплати следващата вноска по дълга към МВФ днес, Ципрас каза: "Не се притеснявайте за това".

Оптимистично завърши срещата между Ципрас и Юнкер, но без споразумение

Реалистичните предложения на масата са тези на гръцкото правителство. Не можем да правим същите грешки от миналото. Това заяви днес гръ...

В срещата в Брюксел участва и шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум. ЕК окачестви срещата като добра и конструктивна. Първи сближавания на позициите бяха постигнати на състоялата се среща, коментира ДПА.

"Обсъжданията ще продължат в идните дни. Колкото повече разговаряме, толкова повече се приближаваме към решение", каза Ципрас. Той заяви, че кредиторите са поискали да бъдат отменени добавките към пенсиите и да бъде повишен ДДС върху енергията.

"Разбира се, ние отхвърлихме това", посочи той. По думите му от страна на комисията обаче е демонстрирано конструктивно отношение за постигане на съгласие.

Подробности за предложенията на Тройката международни кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ) не бяха оповестени, но се предполага, че настояват за промени в пенсионната система - премахване на надбавката за солидарност, давана досега на пенсионерите, повишаване на ставките на ДДС, съкращения на разходи в осигурителните каси. Проектът за споразумение с Гърция, подготвен от кредиторите, не може да бъде основа за преговори, коментираха правителствени източници в Атина. Те обаче оценяват като позитивно предложението на кредиторите в частта му за първичните бюджетни излишъци през следващите три години.

Ципрас: Ще продължим да плащаме на МВФ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната ще продължава да плаща задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ). Часове...

Очаква се в петък Ципрас да се върне за нови разговори в Брюксел и да представи гръцките контрапредложения, които щели да бъдат комбинация от плановете на кредиторите и на Атина. За Гърция в момента са възможни всички сценарии - от компромиси и избори до дефолт, премиерът Алексис Ципрас не изключва правителството му да се договори с кредиторите, но в същото време съществува опасност от спиране на тегленията от банките и налагане на капиталов контрол върху тях, коментира вчера в. "Имерисия". Тази вероятност не се изключва и от близкия до правителствената партия СИРИЗА, но критикуващ нейната икономическа политика, професор Янис Милиос, който спомена за възможно налагане на контрол върху депозитите и ограничаване на тегленията до 300 евро на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани