7000 бежанци са преминали в Сърбия

4312
7000 бежанци са преминали в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Над 7000 бежанци пристигнаха в Сърбия в събота срещу неделя, след като са преминали през Македония, съобщи в неделя Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБ на ООН), а Международната федерация на Червения кръст очаква "драматичен скок" на броя им.

"Над 7000 души влязоха в Сърбия през нощта в събота срещу неделя, след като успяха да преминат от Гърция в Македония и да се качат на влак в град Гевгелия", съобщи ВКБООН в свое изявление.

"Стотици са все още на границата, очакват се още", добави базираната в Женева организация, която предоставя помощ на имигрантите.

Македония, която обяви извънредно положение в четвъртък и изпрати полиция и армия до границата с Гърция, за да задържа преминаването на мигранти, най-накрая отвори в събота границата, след като група от около 1000 имигранти преодоляха полицията.

ВКБООН обяви, че е получила гаранции, че Македония ще остави границите отворени за бежанците. Но организацията поиска от властите да "засилят присъствието си и възможностите си" на границата, за да организират по-добре приемането на бежанци като посочи, че е готова да помогне на Македония, ако е необходимо, както и на Гърция.

В Сърбия, ВКБООН помага на властите и неправителствените организации, да приютяват бежанци в транзитния център на Прешево (граничния пункт на Сърбия до границата с Македония). Хуманитарните работници на ООН раздадоха хранителни помощ и сега, по молба на сръбското правителство, разглеждат възможността да разпределят допълнителни помощи като палатки и дюшеци.

"ВКБООН смята, че трябва да се направи повече за Гърция и Македония, за да се разреши проблемът, който няма да изчезне скоро, и засяга цяла Европа. Ние отново призоваваме държавите членки на ЕС да засилят помощта си за Гърция, Македония и Сърбия", заяви директорът на организацията в Европа Венсан Кочетел.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец от своя страна призоваха за "по-високо ниво на сътрудничество и колективни усилия", за да се отговори на нуждите на бежанците. От там предупредха за "драматично нарастване" на броя на хората, които ще идват в близките дни от гръцките острови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани