Сърбия разреши влизането на хиляди бежанци от Македония

6875
Сърбия разреши влизането на хиляди бежанци от Македония
Снимка: БГНЕС

Рано тази сутрин сръбската гранична полиция разреши влизането на няколко хиляди бежанци, които пристигнаха от съседна Република Македония. В приемния център в Прешево, в югоизточната част на страната пристигнаха около 2000 души. Всички те пристигат с автобуси, които са потеглили от македонския град Гевгелия, информира БГНЕС. 

По-рано беше съобщено, че около 4000 бежанци са пристигнали на граничния пункт Табановце на македонско-сръбската граница в нощта на събота срещу неделя. Според доброволците, които помагат на бежанците, имигрантите са напълно изтощени. 

3000 бежанци са спасени при операция край бреговете на Либия

Близо 3000 бежанци бяха спасени в рамките на денонощие при най-мащабната за тази година спасителна операция край бреговете на Либия. Хо...

Според сръбската държавна телевизия бежанския поток не спира и в момента цари хаос в приемния център в Прешево. Сред бежанците има много жени и деца, които са видимо изтощени. Служителите в центъра са работили през цялата нощ и са издавали необходимите документи на имигрантите. След като получат уверенията си те потеглят за Белград. 

Днес се очаква сръбският министър на отбраната Братислав Гашич да посети граничната зона. 

Влакът от Гевгелия, който потегли в 4.30 часа сутринта още не е пристигнал на граничния пункт Табановце. 

Македония се справя абсолютно сама с бежанската криза, без никакво съдействие от нито една страна на ЕС и най-малко от страна на Гърция, каза македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков. Той посети граничния пункт край Гевгелия, където гръцките власти организирано всеки ден изпращат по няколко хиляди нелегални имигранти от Близкия Изток. 

Македония удари спирачката

Кадрите от хаоса в Гевгелия, най-южния македонски град на границата с Гърция, обиколиха света. Отчаяни хора се опитват по някакъв начин...

Ние призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, което на този етап е неконтролирано и не отговаря на капацитета на Македония. Очаквам гръцката страна да прояви разбиране. Ние от своя страна осъзнаваме техния проблем с бежанците, но в никакъв случай не може да се смята за решение на проблема те да ни изпращат по 5000-6000 души на ден", каза още Чавков. 

В продължение на месеци Македония търпя масовия приток на своя територия на имигранти от Гърция. В четвъртък, 20 август, правителството в Скопие въведе извънредно положение и изпрати в граничната зона специални сили на полицията и армията в опит да спре потока от хора. 

Само за последните два месеца в Република Македония са влезли над 44 000 бежанци. Всички те идват от съседна Гърция организирано с автобуси и влакове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com