Зоран Заев си получи паспорта обратно

11034
Зоран Заев си получи паспорта обратно

Македонското правителство се съгласи съдебните власти да върнат паспорта на лидера на опозицията Зоран Заев.

Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и настоящ премиер на Македония Никола Груевски във вторник ще се срещнат в Европейския парламент Страсбург, съобщава македонската Нова телевизия. Според информацията паспортът на Заев му бил върнат и той ще може да пътува.

На 31 януари властите в Скопие обявиха, че са предотвратили опит за преврат. На следващия ден Основният съд в Скопие определи мярка задържане под стража от 30 дни за трима души, които са разследвани за участие в сваляне на правителството. В ареста попаднаха директорът на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушевски, неговата съпруга и общинският служител Бранко Палифров от град Струмица. Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев остана без паспорт и се разписва в полицейско управление един път в седмицата.

От правителството в Скопие проведоха операция, известна като акция "Пуч", за задържането на лица, които са участвали в нарушаването на Конституцията, шпионаж в полза на чужда държава и насилствено сваляне на правителството.

ВМРО-ДПМНЕ отчаяно: Заев иска да предизвика гражданска война

Зоран Заев съзнателно иска да предизвика конфликт в Македония, обяви като реакция на днешната "бомба" на опозицията управляващата пар...

Междувременно специалната прокуратура на Косово съобщи, че всеки, който в последно време е преминавал границата с Македония, ще подлежи на разследване, но не уточни точно за какъв период от време става дума. Прокуратурата потвърди и днешната акция на косовската полиция, която в няколко региона на Косово извърши обиски в къщите на лица, за които има съмнения, че са участвали в престрелка в Куманово.

Според онлайн изданието на прищинския вестник "Експрес", в сблъсъците в Куманово официално е потвърдено участието на косовари. Някои от тях са задържани, докато други са убити, посочва изданието.

По-рано вестникът съобщи, че косовската полиция извършва обиски в къщите на косоварите, участвали във въоръжената престрелка в Куманово. Позовавайки се на високопоставен полицейски служител, изданието посочва, че са конфискувани снимки, документи и други доказателствени материали за причините за участието на тези лица в конфликта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com