Заев към Лавров: Няма да има подялба на Македония

10642
Заев към Лавров: Няма да има подялба на Македония

Няма да има нито подялба, нито федерация на Република Македония.

Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев по повод твърденията на руския външен министър Сергей Лавров, че страната ще бъде поделена между България и Албания, предаде БГНЕС.

"Това, което нашият народ много ясно демонстрира, както на 17-ти този месец /по време на националния граждански протест, бел.ред./, но и седмица преди това в Куманово /където се стигна до въоръжен инцидент с много загинали, бел.ред./ е в пълна противоположност с твърденията на Лавров. Македонският народ никога както досега в историята не е бил по-единен и по-сплотен", каза още Заев и поясни: Народът е обединен около исканията за възстановяване на универсалните ценности - демокрация, свобода, справедливост и бъдеще за всеки.

"Именно тази сплотеност и единство на всички етнически общности ми дава кураж. Искам да подчертая, че няма сила, политически мотив или нещо друго, както в страната, така и навън, което може да наруши това единство", каза още Заев и изрази надеждата, че македонските политици ще бъдат достатъчно отговорни за да използват това единство, за доброто бъдеще на Република Македония.

Припомняме, че българският външен министър Даниел Митов определи като "безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България".

"Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост. Припомням, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа... България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение", подчертава Митов.

С чело на сръбски и руски излезе днес официозът на Груевски

Проправителственото издание "Вечер" в Скопие днес излиза на първа страница с чело, чието заглавие е изписано на сръбски и руски език,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com