Заев: Имаме записи за предателството на управляващите в спора за името

13531
Заев: Имаме записи за предателството на управляващите в спора за името

Ще покажем записи, които уличават управляващите в предателство по отношение на спора за името на Македония. Това заяви пред „Фокус“ лидерът на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев.

“Ние обещахме, че каквото притежаваме ще публикуваме. Притежаваме записи, които засягат спора за името, за да се види предателството от страна на управляващите. Ще покажем материали и за „Монструм“, който е изключително страшен случай, в който бяха убити четири деца и един възрастен край Смилковското езеро в Скопие. Убитите са македонци, а осъдените са албанци. Цялата истина и всичко, което притежаваме за този процес ще публикуваме – независимо дали това ще отговори на очакванията на част от гражданите”, заявил Заев.

Македония подслушваше и българското посолство, казва Заев

Съществуват записи от подслушвани телефонни разговори на посланици на България в Македония. Това заяви лидерът на опозиционният Социал...

Попитан как оценява искането на прокуратурата ЕК да изпрати експерти които да наблюдават съдебните дела свързани с подслушванията Заев отгховори:

“Това е опит прокуратурата да си създаде параван. В целият процес е необходимо наблюдаване от чуждестранни експерти и помощта от ЕС е добре дошла. Ние сме кандидат за член на ЕС и като такъв сме приели купища закони от европейското законодателство. Член сме и на ООН и заслужаваме да получим помощ от нашите европейски приятели и най-вече от съседни страни, членки на ЕС, както в случая е България, която е голям приятел на нашата страна. Помощта обаче трябва да бъде конкретна. Мониторингът, който иска прокуратурата, не може да приключи само с доклад. Той трябва да бъде уточнен с конкретни стъпки. Причина за това е, че прокурорът за организирана престъпност е баджанак на шефа на тайната полиция Сашо Миялков. Главният прокурор, е първи приятел със шефа на тайната полиция и даже не се крият когато ходят по мероприятия. И затова не може Никола Груевски да бъде съдия по делото „Преврат“. Ние сме две противоположни страни, а прокуратурата изцяло се контролира от управляващите. Има доста честни съдии и прокурори, но делата не отиват при тях. Те се дирижират директно от управляващите и затова не може да има правен процес в Македония, без да има конкретни гаранции от международната общност и най-вече от ЕС“.

Управляващите обвиняват, че чуждестранни служби са подслушвали в Македония и са помогнали на опозицията, или опозицията е шпионирала в услуга на чуждестранни служби. До ден днешен обаче не е показано име на страната, която е подслушвала, нито детайли за това. Това заяви още Заев.

“От друга страна в никакъв случай не може да бъдат чуждестранни служби. Ние сме малка страна – нямаме АЕЦ, нямаме нито ядрени бомби, за да може чуждестранни служби години наред да подслушват над 20 000 граждани - опозиционери и всички демократично настроени хора, които не са съгласни с управляващите. Всичко е доказуемо и може да се докаже кой е подслушвал. Само македонските служби могат да подслушват над 20 000 граждани повече от четири години, при това целият процес е бил чрез телекомуникационните оператори. Честотата на записите и точността на разговорите потвърждават всичко това”, изтъкна Заев.

И ООН загрижена заради кризата в Македония

ООН е дълбоко загрижена от политическата криза в Република Македония и по-специално в областта на спазването на човешките права. Това...

По думите му нито един експерт не е казал обратното. “Много и от коалиционните партньори в управлението говорят доста директно – като Павле Траянов от Демократичния съюз, който е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ. Той е и бивш вътрешен министър и потвърди, че това е правено от македонските служби”, посочи Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани