Виктор Понта подаде оставка заради инцидента в букурещкия нощен клуб

4958
Виктор Понта подаде оставка заради инцидента в букурещкия нощен клуб
Снимка: Getty Images

Премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка, съобщи Ройтерс. Решението му е свързано с инцидента в букурешки нощен клуб, където след пожар загинаха 32 души.

“Оттеглям се като премиер“, каза Понта в телевизионно обръщение. “Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата“, каза още той.

“Виктор Понта се отказва от мандата си. Някой трябва да приеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията“, заяви по-рано председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа.

Оставката на Понта бе поискана снощи от 20 000 румънци, излезли да протестират срещу нарушенията, довели до трагедията.

20 хил. души поискаха оставката на вътрешния министър в Румъния

20 000 души излязоха снощи по улиците на Букурещ, за да поискат оставката на премиера и на вътрешния министър, съобщи Нова телевизия. ...

Демонстрантите поискаха наказание за всички, отговорни за даването на разрешение за работа на смъртоносния нощен клуб "Колектив", който не е отговарял на изискванията.

Властите вече арестуваха трима собственици на нощния клуб, срещу които са повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Ако съдът признае вината им, чакат ги доживотни присъди или 25 години затвор.

Обвинението посочи, че клубът е бил в сграда на бивша обивна фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност, предвидени за такъв вид заведения. Той не е имал право да използва пиротехнически средства. Помещенията с площ от 450 квадратни метра са били за 80 души, а в нощна на трагедията в тях е имало 500 души. Освен това вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия. Според лекарите броят на жертвите ще се увеличи още, тъй като от лекуваните в момента 146-те души в критично състояние са 25 души.

Свидетелите уточниха, че искра от пиротехническото шоу е подпалила декорите на сцената. Охраната се опитала да потуши огъня с пожарогасител, но заради дървения интериор и многото запалителни предмети барът пламнал, а покривът се срутил.

Аварийните врати били затворени. „В паническото бягство хора падаха на земята, други припадаха от дима и бяха стъпкани”, разказа свидетел на трагедията. По думите му аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com