Варуфакис: Гърция може да се справи без нов заем, ако преструктурира дълга

5046
Варуфакис: Гърция може да се справи без нов заем, ако преструктурира дълга

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис уверява, че страната му може да мине без нов заем, докато в същото време правителството, спешно нуждаещо се от пари, отчаяно се опитва да деблокира спасителни фондове.

Гърция може да се справи без нов заем. Едно от условията обаче е голямо преструктуриране на дълга, твърди Варуфакис в интервю за левоцентристкия всекидневник "Ефимерида тон Синдактон", цитирано от АФП.

На въпрос дали е имало дискусии "зад кулисите на преговорите" по въпроса за намаляване на дълга, той отговаря утвърдително.

Варуфакис, чийто скандален и самохвалски стил подразни европейските му колеги, ги описва като "противоречиви партньори".

Това са "партньори, управлявани от страха, който предизвикаха кризата и "разрешаването" на кризата, за която всъщност всички знаят, че е променлива и склонна да създаде нови проблеми", добавя той.

И предупреждава: "Ако зоната на еврото не се промени, тя ще загине". Според него "никоя страна, не само Гърция, не е трябвало да се присъединява към една толкова нестабилна валутна система".

Но едно е да се каже, че ние изобщо не трябваше да се присъединяваме към еврото, а друго – че трябва да го изоставим, уточнява обаче Варуфакис.

Атина, която не е получила и стотинка от кредиторите си от есента на м.г., очаква деблокирането на спасителни фондове, обещано от МВФ и ЕС. Страната с нуждае от средствата, за да избегне дефолт по плащанията и евентуално излизане от еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com