Турция се жалва на СТО от санкциите на Русия

5658
Турция се жалва на СТО от санкциите на Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция се готви да подаде жалба до Световната търговска организация (СТО) заради санкциите, въведени от Москва, а също да насочи аналогични искоеве в международните съдилища. Това заявил икономическият министър Мустафа Елиташ, цитиран от Daily Sabah. Става дума за "натиска върху турския бизнес", отбелязва изданието.

Елиташ посочил, че в малките руски градове турските компании били принудени да прехвърлят дяловете си на местни партньори. "Търговията трябва да се води въз основа на морални принципи. Тези предприемачи се довериха на руското правителство и инвестираха в тази страна", казал той. По думите на министъра сега се прави обзор на доказателствата за подаване на исковете.

Турция се надява кризата с Русия да приключи скоро, Москва критикува ЕС за санкциите

Намаляват количествата на връщаните от руската граница турски стоки, ситуацията бавно се нормализира, а финалът на кризата в двустранни...

Санкциите на Русия срещу Турция бяха въведени на 28 ноември, като съответният указ бе подписан от президента Владимир Путин. В съответствие с постановление на правителството от 1 януари 2016 година се забранява вносът на плодове и зеленчуци, птиче месо и сол. Освен това е въведена забрана за чартърни полети и е отменен безвизовият режим. На руските компании се забранява да наемат на работа турски граждани.

На 24 ноември 2015 на Ростуризъм бе забранено да продава билети за Турция във връзка с терористична заплаха в тази страна. Клиентите имат право да поискат пълната стойност на екскурзиите. Според оценки на ръководителя на федералната агенция Олга Сафонова загубите за Турция от прекратяване на туристическия поток от Русия може да стигнат 10 милиарда долара за година. Именно такъв доход са носили руските пътешественици на турската република, пояснява НТВ.

Отношенията между Москва и Анкара се изостриха, след като на 24 ноември 2015 г. ВВС на Турция свали руски бомбардировач Су-24, задействан в антитерористичната операция в Сирия.

 

Чавушоглу: Русия трябва час по-скоро да отмени санкциите

Анкара смята за необходимо Русия по-скоро да отмени въведените срещу Турция икономически санкции във връзка с инцидента, при който бе с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани