Турция не е бомбардирала кюрдски бойци в Сирия от началото на примирието

4080
Турция не е бомбардирала кюрдски бойци в Сирия от началото на примирието
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция не е бомбардирала позиции на кюрдски бойци в Сирия от началото на примирието в страната от миналата седмица, съобщи турски представител. 

От средата на февруари турската артилерия, разположена на границата, бомбардира цели на Демократичния съюз на сирийските кюрди (PYD) и неговото въоръжено крило Отряд за защита на народа (YPG) на територията на Сирия, като според армията това е в отговор на насрещен огън, информира AFP. 

Русия иска затваряне на турско-сирийската граница

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров настоя за затваряне на границата на Турция със Сирия. Мотивът му е, че така ще спр...

Вашингтон, който е съюзник на Анкара в НАТО, призова турската страна да спре обстрела, като бойните действия повдигат притеснения за примирието. Оттогава няма съобщения за турски бомбардировки на PYD, които според Анкара са сирийски клон на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК)

"Ние не сме се целели в PYD от началото на прекратяването на бойните действия“, зави турски представител, пожелал анонимност. Той обаче потвърди съобщенията, че на 28 февруари Турция е обстрелвала джихадисти на „Ислямска държава“ в Сирия. 

Примирието, което влезе в сила късно вечерта миналия петък не се отнася за джихадисти на „Ислямска държава“ и близкия до „Ал Кайда“ фронт „Ал Нусра“. 

Според източника Турция иска примирието да проработи, но се притеснява дали ще има нарушения от страна на властите на президента Башар Асад и неговите руски съюзници.

От началото на годината турската полиция е предотвратила 18 атентата

18 самоубийствени атентата са предовратили турските сили за сигурност от началото на годината, съобщи турският министър на вътрешните р...

Въпросът със сирийските кюрди предизвика разминаване между позициите на Анкара и Вашингтон, като според втория YPG е най-ефективната бойна сила на терен срещу „Ислямска държава“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com