Тачи: Думите на Рама за обединение не са разбрани правилно

7210
Тачи: Думите на Рама за обединение не са разбрани правилно

Министърът на външните работи на Косово Хашим Тачи заяви, че изявлението на албанския премиер Еди Рама за неизбежно обединение на Косово и Албания, са неразбрани, тъй като Рама всъщност говори за заличаване на границите, след като двете страни станат членки на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Лично аз бях с албанския премиер, когато даде това интервю и мога да кажа, че изявлението му е грешно интерпретирано", каза Тачи в съвместно изявление след срещата си с хърватския министър на външните работи Весна Пусич в Загреб.

Той подчерта, че Косово и Албания споделят една и съща визия за региона на Югоизточна Европа, която ще бъде "с отворени граници и възможност за свободно движение според европейския модел".

"В никакъв случай не говорим за промяна на границите, а за промяна на видимостта на тези граници, където хората ще могат да се движат свободно, съгласно европейския модел, защото в крайна сметка всички ще бъдем част от европейското семейство", каза Тачи.

Вчера Еди рама заяви по време на съвместно интервю с Тачи за прищинската телевизия "Клан Косово", че Албания и Косово ще се обединят по класическия начин, ако ЕС не отвори врати за евроинтеграцията и не либерализира визовия режим за Косово.

"Обединението на Косово и Албания има две алтернативи, но в крайна сметка всичко зависи от поведението на ЕС", каза още Рама.

Сръбският премиер Александър Вучич реагира мигновено на коментарите на Рама и Тачи. "Аз лично обещавам на Еди Рама, че никога няма да се стигне до класическо обединение, както той предвижда. И поради тази причина призовавам албанските лидери да прекратят с дестабилизирането на региона", написа Вучич в профила си в Туитър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com