Спрян е проектът за строителството на "Турски поток"

7592
Спрян е проектът за строителството на "Турски поток"

Проектът за строителството на газопровода „Турски поток“ е прекратен. Това съобщи за ТАСС министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. "Преговорите са преустановени", заяви главата на министерството.

На 1 декември правителството на Русия взе решение за спиране на дейността на смесената руско-турска комисия по търговско-икономическото сътрудничество, която от руска страна се оглавява от енергийния министър Новак. Както съобщава по-рано източник, запознат с преговорите между двете страни, обсъждането на проекта „Турски поток“ ще бъде преустановено във връзка със спирането на дейността на междуправителствената комисия Русия-Турция.

Вярва ли някой, че Ердоган и Давутоглу са глупаци?

Защо? Това е въпросът, който е основополагащ за развитието ни като човешки същества, още от най-ранна детска възраст. Този въпрос изясн...

Подготовката на споразумение между Москва и Анкара за газопровода се осъществяваше в рамките на тази руска-турска комисия. Очакваше се споразумението да бъде подписано този месец или през януари следващата година.

Договореността за изграждането на „Турски поток“ беше постигната през декември 2014 г. Тогава по време на визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин отмени изграждането на газопровода "Южен поток", който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Вместо него беше предложен проекта "Турски поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море, но вместо към България, той продължаваше към Турция. През тази година имаше забавяне в преговорите между Москва и Анкара по редица причини. Част от тях бяха чисто политически, сред което бяха проведените на два пъти парламентарни избори в Турция.

По-рано днес президентът на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер заяви, че ако Турция има интерес от строителството на газопровода, да се обърне към Москва. Той уточни, че до момента подобна молба не е получавана от турска страна. "Що се отнася до "Турски поток", то на първо място Турция трябва да ни потърси, ако за нея този проект представлява интерес. В момента Турция не се е обърнала към нас с подобно предложение", каза Милер.

На 1 декември тази година министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление за приемането на специални икономически мерки против Анкара, Постановлението от 30 ноември утвърждава списъка на забранените в Русия селскостопански продукти, сирене и хранителни продукти със страна на произход Турция от началото на следващата година. Ограничението не се отнася до стоки, внесени за лични употреба, позволени в разпоредбите на Евразийския икономически съюз.

Руският министър на енергетиката отрича за тръба от "Турски поток" към България

Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България. това...

Първоначално нямаше информация, че газопровода "Турски поток" и проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“ ще влязат в списъка с руските икономически санкции спрямо Русия. Текстът на документа не включваше каквито и да е мерки в сферата на енергетиката. За момента остава неизвестна съдбата на другия на АЕЦ "Аккую".

Вчера турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че страната му е предприела ответни мерки спрямо Русия. Мерките са компесаторни и касаят износителите на продукция в Русия, потърпевши от руските ограничения.

Отношенията между двете държави се влошиха след свалянето на руския изтребител Су-24 от страна на Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com