Спасиха още двама българи от горящия в Йонийско море ферибот*

12148
Спасиха още двама българи от горящия в Йонийско море ферибот*
Снимка: Getty Images/Guliver

На борда на горящия пътнически ферибот "Норман Атлантик" в Йонийско море остават 235 души, а 254 пътници са спасени, съобщават от пресслужбата на военноморските сили на Италия.

Стана ясна и причината за пожара - ТИР, който е превозвал зехтин. Зехтинът се е разлял, като при триенето на камиони в товарното отделение е възникнала искра, която е довела до избухването на пожара. Огънят е локализиран и засега е овладян, но не е загасен.

Загиналият пътник от ферибота е грък

Министерството на търговския флот потвърди съобщенията, че има един загинал при инцидента в Йонийско море с ферибота Norman Atlantic,...

На борда на ферибота е имало девет българи. По информация на МВнР са спасени още двама от тях - Р. Тодорова и Сл. Божилова. Вчера бяха спасени Галин Хайтов и Красимир Естов. Все още на борда остават С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, М. Мосавитцки и П. Ненова.

Пътниците биват евакуирани с хеликоптери от борда на италианския ферибот Norman Atlantic и след това са прехвърляни на борда на пристигнал в района кораб.
Според местните власти, един гръцки гражданин е загинал, след като е скочил от плавателния съд, има съобщения за четирима ранени сред 478-те пътници и членове на екипажа. Операцията върви бавно, защото хеликоптерите могат да спасят само по петима души на един курс. Последният от спасителните кораби е отклонен към град Бари.

Бурното море и силните ветрове възпрепятстват продължаващата и през нощта операция.
Два италиански и два гръцки хеликоптера се редуват в евакуирането на пътниците от ферибота, по два наведнъж, казаха представители на гръцките власти.

"Мисията е трудна. Видимостта е ниска, а метеорологичните условия са лоши, но сме сигурни, тъй като в района има доста кораби", каза министърът на търговския флот на Гърция. Той изрази надежда, че спасителните екипи ще успеят да евакуират всички хора от борда на Norman Atlantic преди настъпването на утрото. Министърът добави, че пожарът е частично овладян.

Двама българи са спасени от ферибота, ситуацията остава тежка

Двама български граждани - Галин Хайтов и Красимир Естов, са били спасени от горящия ферибот и са на сигурно място в областта Пулия, И...

Редица търговски кораби са заобиколили кораба, за да го предпазят от вълните и по този начин да улеснят евакуацията. Италиански и албански екипи също вземат участие в спасителната операция на около 19 морски мили от албанския бряг.

Очевидци съобщават, че за хората става все по-трудно да се задържат на палубата заради силните вълни, клатещи ферибота, който се е наклонил със 7 градуса. Съдът бива бавно теглен на буксир към брега, но връзката вече няколко пъти се къса, съобщават БГНЕС и Агенция "Фокус".

Един от пътниците каза пред гръцката телевизия „Мега”: „На долната палуба, където са спасителните лодки, от горещината ни се стапят обувките”. Друг пътник разказа пред телевизията, че фериботът е обхванат от дим. „Ние сме навън, много ни е студено, а корабът е пълен с дим. Пожарът все още гори”, разказа той. Част от пътниците на борда, включително деца, са в състояние на хипотермия, което е най-голямата опасност за хората в момента.

"Норман Атлантик" пламна в неделя сутринта, изпълнявайки рейс от гръцкото пристанище Патра за италианския град Анкона с 411 пътници и 56-членен екипаж. Огънят е тръгнал от гаражното отделение и бързо се разпространил. По последна информация фериботът е трябвало съвсем скоро да бъде бракуван.

Снимка: Архив

* Информацията е актуализирана към 8:10 часа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани