Снеха имунитета на бившия вътрешен министър на Румъния

3915
Снеха имунитета на бившия вътрешен министър на Румъния
Снимка: Getty Images/Guliver

Румънският сенат днес отне имунитета на бившия вътрешен министър Габриел Опреа, който е обвинен в злоупотреба с власт, предаде AFP.

102 сенатори гласуваха за отнемането на имунитета на Опреа, което ще позволи започване на разследване срещу него. По-рано самият Опреа призова колегите си да гласуват в полза на искането на прокуратурата за борба с корупцията, за да му дадат възможност да „докаже невинността си пред правосъдието“, пише "Фокус",

Главният прокурор на Румъния хвърли оставка след скандал

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставката си, съобщава Укринформ. Причината е скандал, свързан с неправомерното изпол...

Опреа, който бе министър в кабинета на Виктор Понта, е заподозрян, че е използвал неправомерно полицейски ескорт при придвижването си.

Скандалът избухна през октомври миналата година след смъртта на моторизиран полицай от кортежа му. 28-годишният полицай падна в канавка, изкопана от компания за газови доставки на голям булевард в Букурещ. Според очевидци трапът не е бил обозначен, а кортежът се е движел с голяма скорост въпреки дъждовното време.

Днес президентът на Румъния Клаус Йоханис прие оставката на главния прокурор Тибериу Ницу. Главният обвинител на северните ни съседи обяви късно снощи, че подава оставка, след като бе разпитан от специалната прокуратура за борба с корупцията. Ницу също беше замесен в скандала за злоупотреба с полицейския ескорт, от който загина 28-годишния полицай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com