"Шпигел": САЩ задкулисно настояват за отписване на дълга на Гърция

9444
"Шпигел": САЩ задкулисно настояват за отписване на дълга на Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Вашингтон официално стоят настрана от гръцката дългова и финансова криза, но зад кулисите САЩ не са "неутрални" и настояват страните от еврозоната да отпишат дълга на Атина, твърди германският седмичник "Шпигел", позовавайки се на свои източници. 

Американците отправят подобно искане като правят исторически паралели, намеквайки за ситуацията в следвоенна Германия, което според "Шпигел" е ясен сигнал към германския канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

Какви са настроенията в гръцкия парламент преди гласуването за спасителната помощ

Депутатите в гръцкия парламент имат само още няколко часа да направят законовите промени за мерки за икономии, които ще им позволят да ...

Привидно изглежда, че САЩ нямат причини сериозно да се притесняват за огромния дълг на Гърция, защото страната е задлъжняла към американски банки само в размер на 12,5 милиарда долара. 

От друга страна, САЩ като най-големият акционер на Международния валутен фонд (МВФ) вече участват в общия гръцки дълг. Финансовите експерти обаче отбелязват, че това, което плаши американците е евентуални "срив на Европа", т.е. еврозоната. 

Излизането извън границите на дълговата криза в Гърция може да повлияе върху растежа на американската икономика, предупреждават експертите на "Голдман сакс", особено защото в такъв случай, САЩ директно биха се сблъскали с почти идентична ситуация в близките на тях страни. 

Става дума за Пуерто Рико, американска територия в Карибския регион, който има огромен дълг от 72 милиарда долара.

ЕК поиска и България да даде пари за спасяването на Гърция

Европейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез...

Тази вечер депутатите в гръцкия парламент имат няколко часа да направят законовите промени за мерки за икономии, които ще им позволят да получат спасителната финансова помощ от 86 милиарда евро. Заседанието е предшествано от преговори и совалки между отделните парламентарни сили.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com