Счупен нос и пръст в турския парламент

31423
Счупен нос и пръст в турския парламент
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Балкански страсти се развихриха в турския парламент при приемането на новия закон за съдебната реформа в страната.

Противоречията между управляващи и опозиция доведоха нещата дотам, че се стигна до бой. Депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия е приет в болница със счупен нос. Негов колега от управляващата Партия на справедливостта и развитието пък е със счупен пръст. Народните представители дори се замерваха с различни предмети, предаде БНТ.

Турция гласува спорен законопроект

Спорен законопроект, целящ засилването на политическия контрол над назначенията на магистрати, бе приет от турския парламент, съобщи па...

Съдебната реформа в Турция засяга най-вече Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Борбата за контрол над Съвета е в основата на скандала за корупция, който разклати властта на премиера Ердоган. Рано сутринта беше приет законопроектът, с който управляващите целяха да променят функционирането на Висшия съвет на съдиите и прокурорите.

Сега министърът на правосъдието има последната дума при назначаването на магистрати. Висшият съвет смята тази стъпка за противоконституционна, защото тя накърнява неговата независимост.

Това е поредният епизод от скандала за корупция, който разтърси високите етажи на властта в Турция и предизвика масови протести. Смята се, че зад него стои живеещият в САЩ проповедник Гюлен, който има връзки в съдебната система. Скандалът започна с арести на близки до премиера Ердоган. Той отвърна с уволнения на стотици полицаи, а сега спечели битката за контрол над съдебния съвет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com