Румъния отмени според закон, позволявал на ВИП затворници да си намалят присъдата

2688
Румъния отмени според закон, позволявал на ВИП затворници да си намалят присъдата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Румънското правителство отмени спорен закон, който позволяваше намаляване на присъда в замяна на публикуване на "работа с научна стойност". Това стана след огромен наплив от т. нар. „научни разработки“, издавани от настоящи затворници, пише EurActiv.

Според отменения миналата седмица закон затворниците можеха да намалят срока си за излежаване с 30 дни за всяка книга с научна стойност, публикувана докато са в затвора. Повечето от т.нар. ВИП затворници в Румъния, включващи бивши депутати, министри и др., се възползваха от възможността, като за 2015 г. са издадени 337 такива разработки в сравнение с 89 за 2014 г. През 2013 г. те са били само 14, а през 2012 г. - шест.

Снеха имунитета на бившия вътрешен министър на Румъния

Румънският сенат днес отне имунитета на бившия вътрешен министър Габриел Опреа, който е обвинен в злоупотреба с власт, предаде AFP. 10...

Дан Войкелески, бивш сенатор и вицепремиер, както и медиен магнат и бизнесмен, става автор на осем книги за 16-те месеца, докато е в затвора, по данни на администрацията, отговаряща за лишените от свобода в Румъния. Друг пример е бившият депутат Джордже Бекали, който вече е на свобода след написването на пет книги. Бекали открито признава, че не е написал трудовете.

Законът е бил в сила дълго време в северната ни съседка. Всъщност той идва от времето на комунизма, но страната доскоро не е виждала подобно експлоатиране, по думите на правосъдния министър Ралунка Пруна, която предлага неговото отменяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com