Reuters: ПКК е отговорна за атентата в Анкара

4377
Reuters: ПКК е отговорна за атентата в Анкара
Снимка: Gettyimages.com

ПКК, Работническа партия на Кюрдистан или техни поддръжници са отговорни за атентата, който стана тази вечер в Анкара. Това съобщи по предварителни данни агенция Reuters. Екстремистите от тази група и по-рано са използвали коли експлозиви за атентатите, последния от които стана на 4 март.

По думите на представител на турските сили за сигурност, до момента нито една терористична организация не е поела отговорност за атентата, съобщи ТАСС.

Тази вечер в центъра на Анкара 18,35 ч. на автобусна спирка на булевард "Ататюрк" стана експлозия, при която загинаха 33 души, а най-малко 75 са ранени.

Взрив в центъра на Анкара, има жертви*

В центъра на Анкара е прогърмял силен взрив, предаде РИА Новости. Очевидци свидетелстват за издигащи се кълба дим, както и за пламтящи...

Полицията е отцепила мястото на произшествието. Хората от околните къщи са евакуирани.

По непотвърдена информация става дума за кола-бомба, която се е врязала в автобуса на градския транспорт. От експлозията са се запалили и колите, намиращи се в близост.

Върховния съвет по радиото и телевизията на Турция е обявил забрана за медийно отразяване от мястото на взрива.

Някои от информационните агенции припомнят, че посолството на САЩ преди дни предупреди своите граждани за възможни терористични нападения на 11 март и препоръча да не приближават района на дипломатическата мисия.

Мястото, където е извършен атентата, е изключително оживено - площад Къзълай (Червен полумесец, от тур.), паркът "Гювен", 10 автобусни спирки и метростанции се намират в този район. Съвсем наблизо са сградите на Върховния съд, Министерството на образованието и бившата сграда на Министерския съвет.

Анкара не дава на натовските кораби да влязат на нейна територия

Военните кораби на НАТО, които се намират в Егейско море, за да преследват трафика на мигранти от Турция в Гърция, все още не са разпол...

Турският премиер Ахмет Давутоглу свика министрите на извънредно съвещание.

Припомняме, че на 17 февруари т.г. в близост до военно общежитие в централната част на Анкара при атентат загинаха 28 души и бяха ранени 81. Тогава автомобил с експлозиви се взриви до автобус, превозващ военни, спрял на светофарите на булевард Иньоню в центъра на турската столица. Отговорност за атентата пое „Кюрдските свободни соколи” (Kurdistan Freedom Falcons /TAK/) - военна кюрдска група, свързана с ПКК.

На 12 януари в Истанбул загинаха 10 и бяха ранени 17 души, когато камикадзе се взриви до група туристи от Германия. Атентатът стана в близост до спирка на градския транспорт на площад Султанахмет. Загиналите бяха немски граждани. Нападателят се оказа член на Ислямска държава.

В края на февруари стана ясно, че от началото на година турските сили за сигурност са предотвратили 18 самоубийствени атентата. Четири коли бомби са били вкарани на територията на Турция, като са били открити три от тях. Всичките са били натоварени с експлозиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани