Протестите в Македония не спират, отново летяха камъни

2209
Протестите в Македония не спират, отново летяха камъни

Антиправителствените протести в Скопие снощи продължиха повече от четири часа. Вълната на недоволство, водена от опозиционната СДСМ на Зоран Заев, се отприщи след решението на президента Георге Иванов да помилва разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати. Протестиращите искат отлагане на предвидените за 5 юни парламентарни избори и оставка на президента Георге Иванов, пише БГНЕС.

И при снощните протести демонстрантите се събраха в центъра на града и след те се отправиха пред централата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и сградата на правителството. Протест имаше и пред централата на СДСМ. Снощната демонстрация на опозицията бе под надслов "Отложете изборите - иначе бойкот". Плакатите на протестиращите гласят "Искаме честни и демократични избори" и "Искаме изчистен избирателен списък".

Плевнелиев към Иванов: България е готова да помогне

Президентът Росен Плевнелиев проведе телефонен разговор с президента на Република Македония Георге Иванов във връзка с усложнената по...

На специална пресконференция вчера (14 април) президентът преповтори мотивите за решението си, а именно че с прекратяването на делата, както срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и срещу Заев и други опозиционери, цели политическо спокойствие и равно начало за всички участници на изборите.

Информационното събитие изглежда не успокои протестиращите, хиляди от които и снощи се събраха пред сградата на Народното събрание, след което се пренесе пред централата на ВМРО-ДПМНЕ. Там полицията изтласка множеството към сградата на правителството. След това стана погром над редакцията на в. „Република“. Група протестиращи хвърля камъни и пиротехника срещу полицейския кордон пред полицейския участък Беко до централата на ВМРО-ДПМНЕ, която бе обградена от полицаи.

Едновременно с антиправителствените протести в Скопие се провежда и демонстрация на техни опоненти пред централата на опозиционната СДСМ. Полицията не позволява на демонстрантите от двата лагера, които са на около 300 метра едни от други, да се срещнат.

СДСМ беше решила да бойкотира парламентарния вот още преди решението на Иванов, като според партията на Заев в страната няма условия за провеждане на честни избори.

И Груевски се разграничи от решението на Иванов

Лидерът на управляващата партия в Република Македония Никола Груевски се разграничи от решението на президента Георге Иванов за пълно...

В началото на този месец парламентът в Скопие се разпусна, а в следващите дни се очаква окончателното насрочване на вота. Всички тези процедури следват Договора от Пържино, сключен между парламентарно представените партии миналото лято и целящ да разреши вече едногодишната политическа криза в Македония. Според СДСМ обаче в страната не е осигурена независима медийна среда и не са изчистени избирателните списъци, измежду други предпоставки.

Съгласно договора беше създадена и Специална прокуратура, която да разследва изтеклите чрез СДСМ телефонни разговори, уличаващи управляващите от ВМРО в корупция и други престъпления. Иванов фактически суспендира делата на Специалната прокуратура, като днес заяви, че целта му отново е спокойствие преди изборите и разчита, че институцията има дългосрочна цел.

Прекратено беше и делото „Пуч” за държавен преврат водено срещу Заев и други опозиционери. Това действие на Иванов предизвика контрапротести на привърженици на ВМРО, които вероятно също ще продължат тази вечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com