Протестите на гръцките фермери в Атина продължават

3920
Протестите на гръцките фермери в Атина продължават

Фермерските протести в гръцката столица продължават. Увеличава се броят на земеделците, които пристигат в Атина за днешните демонстрации. Към момента няма напрежениe в гръцката столица, предаде БНР. 

Две демонстрации ще се състоят днес, като целта е проектозаконът за увеличаване на осигуровките им да бъде оттеглен. Земеделците от цяла Гърция, които вчера проведоха първия си ден на протести, прекараха нощта в палатки пред парламента. Сега продължават отново с подкрепа от синдикатите. 

От Крит пристигнаха още два ферибота с фермери. Внушителна е групата и на протестиращите от блокадата на Промахон. 

Български превозвачи ще съдят гръцкия синдикат, организиращ блокадите по границата

Съюза на международните превозвачи предупреди, че може да се стигне до дело в български съд срещу гръцкия синдикат, който организира пр...

"В последните пет години просто съществуваме на границата на бедността. Законът, който се опитва да прокара правителството ,ще има само един резултат - пълното унищожаве на на земеделието. Няма да си тръгнем от протестите,защото нямаме друг път. Унищожиха ни", заяви земеделец от област Евия, който отглежда грозде и памук повече от 30 години. 

В знак на добра воля повечето от блокадите по пътищата вътре в страната са отворени, но няма информация до кога ще продължи това

Втората протестна демонстрация ще се състои тази вечер, отново пред парламента.

Ситуация по границата с България

Сблъсъци между фермери и полиция в Гърция

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи фермери, които започнаха да хвърлят камъни по сграда на земедел...

Напълно е спряно движението на всички автомобили през граничен пункт "Илинден - Ексохи". Очаква се блокадата на гръцките фермери да продължи до 15:00 часа. На пункта "Кулата - Промахон" се пропускаха само леки автомобили и автобуси.

Малко преди 12:00 часа започна пропускането и на тежкотоварни камиони. Протестиращите са уверили граничните власти, че ще спазят споразумението за 5-часово вдигане на блокадата с възможност за удължаване на времето, докато всички камиони преминат на гръцка територия. Там опашката е близо 10 километра. 

Граничните пунктове - "Маказа", "Ивайловград" и "Петко войвода" работят нормално. Движението се осъществява и в двете посоки без ограничения. 

Камионите са били пропускани за около час тази нощ, а тази сутрин се е наложило да чакат. Според уговорката, постигната преди дни между българските власти и протестиращите, трябва да има свободно преминаване от 11 до 16 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com