Последен опит да бъде избран президент на Гърция

10280
Последен опит да бъде избран президент на Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Гръцкият парламент днес ще проведе третият и последен кръг от гласуването на предложената от правителството кандидатурата на бившия еврокомисар Ставрос Димас за президент. Съгласно процедурата, депутати могат да гласуват само с "да", да се въздържат, или да не присъстват на заседанието.

В първия и втория кръг, които се проведоха на 17 и 23 декември, депутатите не успяха да изберат президент. Кандидатурата на 73-годишния Димас не получи необходимите 200 гласа в 300-местния еднокамарен парламент. За президент на първия тур гласуваха само 160, а във втория – 168 депутати.

В последния кръг от президентските избори ще са нужни 180 гласа. За тази цел правителството, което разчита на 155 гласа, ще трябва да осигури подкрепата на още 25 депутати, което ще е изключително трудно. Анализаторите предпочитат да не рискуват с прогнозата, че ще може да бъде избран държавен глава.

Ако гласуването и в третия кръг не доведе до положителен резултат, парламентът се разпуска и ще бъдат обявени общи избори, в които, според проучвания на общественото мнение, фаворит може да бъде основната опозиционна партия Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА). Тя обещава да преразгледа "заробващото споразумение" с международните кредитори.

Управляващата коалиция очаква в последния момент към нея да се присъединят няколко независими депутати и представители на партиите Демократична левица и Независими гърци, въпреки позицията на ръководството на тези партии, които изискват от своите депутати да не гласуват за президент, за да се проправи пътят към предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани