Партията на Ердоган печели изборите, но губи мнозинството в парламента

12067
Партията на Ердоган печели изборите, но губи мнозинството в парламента

Приключи гласуването на парламентарните избори в Турция. Според първите предварителни резултати от вота управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган печели изборите, но губи мнозинството, предаде АФП. 

Партията на справедливостта и развитието получава 42,8% или 265 места в 550-местния парламент, сочат данните при преброяването на 80% от бюлетините. Това съобщи Централната избирателна комисия на Турция, информира БГНЕС. 

Парламентарните избори в Турция протичат нормално, с полиция в големите градове

Парламентарните избори в Турция протичат нормално. Засилено полицейско присъствие има в големите градове и югоизточната част на ст...

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутата, а за абсолютно мнозинство – 330 депутата. 

Прокюрдската партия събира над 10% процента и влиза в парламента, което лишава управляващата партия от досегашното мнозинство.

Прогнозите предвиждаха най-много гласове да спечели управляващата партията на Реджеп Тайип Ердоган. В гласуването за избирането на 550 депутати право на участие имаха над 53 милиона турци. 

При мнозинство от 330 места имаше вероятност на по-късен етап партията на Ердоган да организира референдум по въпроса за евентуална промяна на конституцията на Турция.

Ердоган иска да върне славата на Турция от времето на Османската империя

От години Турция има една от най-големите армии в състава на НАТО с изключение само на тази на САЩ. Сега президентът Реджеп Ердоган иск...

Макар и спокойна, обстановката в Турция в изборния ден се характеризираше със засилено полицейско присъствие, предаде БНР. Най-осезаемо то беше в югоизточната част на страната, където мнозинството е съставено от местни кюрди. На места се стигна до сблъсъци, като този в района на град Еюбие, където привърженици на различни политически партии в Турция се сблъскаха, спорейки за бъдещето на страната. 

Ситуация в цяла Турция по време на предизборната кампания беше много напрегната по вина на управляващата партия. Днес премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че е задържан и извършителят на атентата в Диарбекир, който взриви две бомби на централния площад в града преди два дни, като по време на този много сеозен инцидент загинаха 2 души, а 100 бяха ранени. 

Управляващата партия на президента Ердоган вложи много усилия, за да спечели парламентарните избори в Турция. Най-вероятно обаче ще се наложи да влезе в коалиция и да сподели властта си с някоя от опозиционните партии. Очаква се, ако се стигне до коалиране, това да стане с националистическата партия на Девлет Бахчели, позната у нас като формацията на "Сивите вълци" от края на 70-те и 80 те години. 

Но между двете формации има спор дали и как трябва да продължи процесът на решаване на кюрдския въпрос в Турция. Именно в този план е и изненадата, която могат да поднесат изборите в Турция с влизането в новия Меджлис на прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ, което може значително да обърка сметките на управляващата партия на президента Ердоган. На президентските избори в Турция преди 10 месеца Демирташ успя да достигне почти до 10-те процента, което не е изключено да се повтори и днес на парламентарните избори и местните кюрди да имат солидно представителство от 50 депутати в Меджлиса.

Започват парламентарните избори в Турция

Избирателните секции в Турция отвориха врати за парламентарния вот в страната, предаде БГНЕС. 53,7 милиона турски граждани имат правот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com