Откриха отново листовки сред бежанците с призив за щурм на гръцко-македонската граница

2316
Откриха отново листовки сред бежанците с призив за щурм на гръцко-македонската граница
Снимка: Gettyimages.com

Властите в Идомени откриха поредните листовки  с призив към бежанците за щурм на македонската граница. Мигрантите обаче не се включват в подобна акция след събитията в неделя, когато македонската полиция отговори със сълзотворен газ.

Листовките са написани на арабски език и в тях се призовава за нова атака на границата. В текста е отбялязано, че мигрантите ще бъдат "снабдени с коктейли Молотов".

Гръцките власти установиха, че листовките са раздавани от доброволци чужденци, част от неправителствени организации. В отговор на поредната провокация силите по охрана на бежанския лагер провеждат разяснителна акция хората да не вярват и да не участват в опити да бъдат използвани за създаване на напрежение както в Идомени, така и в отношенията между Атина и Скопие. Всички автомобили, които снабдяват с храна и помощи лагера, са подложени на щателна проверка, за да не пренасят взривни материали, предаде БНР.

Междувременно властите успяха да убедят около хиляда мигранти от пристанище Пирея да се прехвърлят в организирани лагери, като разделиха сирийците от афгатистанците заради ежедневните сблъсъци между тях. Лекари предупреждават, че има риск от разпространение на зарази от струпването на 6 хиляди души, настанени в старото летище в Атина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com