Опасност от ефекта на доминото по Балканския маршрут: Страните затварят границите за бежанци

3543
Опасност от ефекта на доминото по Балканския маршрут: Страните затварят границите за бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

От тази сутрин влизат в сила ограниченията, които Словения ще налага при пропускането на мигранти на своя територия. Любляна реши да разрешава на най-много 1000 души дневно да преминават границата.

Причината е, че следващата страна по мигрантския маршрут – Австрия, обяви, че тази седмица ще въведе ограничения за влизането през основния граничен пункт със Словения.

Борисов: Най-честно към бежанците е да затворим границите

България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията. Това каза минист...

Съобщението на австрийските власти предизвика верижна реакция на страните по т.нар. Балкански маршрут на мигрантите.

Външният министър на Хърватия Миро Ковач предупреди, че ако Австрия затвори границите за бежанци, веднага след нея същото ще направи и Словения, а Хърватия ще бъде принудена да вземе същите мерки, предаде БНР.

"Нашата цел е да имаме ефикасно сътрудничество със Словения, Сърбия, Македония, Гърция, Австрия и Германия. Ако Австрия затвори границите си съвсем логично е след това Словения да направи същото, а ние ще бъдем принудени да постъпим по същия начин", каза Ковач пред телевизия RTL.

Ако се стигне до нарушаване на мигрантския поток в западна посока, тогава Хърватия ще затвори границите си със Сърбия, а Сърбия с Македония, поясни хърватският външен министър. "Така ще се стигне до ефекта на доминото. ЕС трябва да действа глобално и да осъзнава случващото се в Сирия. Великите сили в ЕС носят най-голяма отговорност", подчерта Ковач.

67 000 стигна броят на дошлите по море бежанци от началото на 2016 г.

От началото на годината в Европа през Средиземно море са преминали повече от 67 000 мигранти и бежанци. Това съобщи в Женева официален ...

Заради обявеното намерение за ограничаване на броя на мигрантите, сръбският министър на външните работи Ивица Дачич също обяви, че ако Австрия затвори границите си за бежанци, Сърбия ще бъде принудена да направи същото. "Притеснени сме от липсата на единна позиция на ЕС, както и от неяснотата какво да се прави в бъдеще. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация", каза още Дачич пред Deutsche Welle.

Поведението на Сърбия ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. "Балкански път", поясни Дачич.

Междувременно днес държавните и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия ще обсъдят мерки за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза. На срещата на върха на Вишеградската група са поканени и ще присъстват българският премиер Бойко Борисов и президентът на Република Македония Георге Иванов. На срещата ще се обсъжда по-доброто охраняване на границите по Балканския маршрут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани