ООН е загрижена за хуманитарната ситуация на гръко-македонската граница

4419
ООН е загрижена за хуманитарната ситуация на гръко-македонската граница

Хуманитарните проблеми на гръко-македонската граница се увеличават, предупреди от Женева върховният комисар на ООН по бежанците (ВКБООН), като изрази безпокойство от ограниченията, наложени от Македония и Сърбия за приемане на мигранти на територията им, предаде БГНЕС.

„Отрицателните последици от тези действия вече са ясно видими, защото хората са блокирани по пътя си без никакво решение за тяхното положение”, каза говорителят на ВКБООН Адриан Едуардс.

Той припомни, че Македония и Сърбия пропускат на своя територия само сирийци, афганистанци и иракчани. В резултат на това ограничение на гръко-македонската граница са блокирани около 1000 души. Около 200 души организират протест, а това са предимно хора от Иран, Пакистан и Бангладеш. Около 60 души са на гладна стачка, а 11 души демонстративно зашиха устните си.

ВКБООН помага на около 150 бежанци и мигранти, за да се завърнат доброволно в Атина, където те са били посъветвани да поискат политическо убежище.

ВКБООН припомни, че притокът на бежанци и мигранти в Европа тази зима и през цялата 2016 г., "се очаква да продължи." Следователно, ситуацията трябва да се "управлява по такъв начин, че да се сведе до минимум риска от създаване на нови проблеми", заяви Едуардс. "Всички хора имат право да търсят убежище, независимо от тяхното гражданство", обясни той. Според него, "като се има предвид настоящата ситуация в Гърция, ВКБООН остава загрижен за" взетите на македонско-сръбската граница мерки”.

Организацията счита, че от тези мерки биха могли да се възползват трафикантите на хора. В контекста на наближаващата зима ООН призовава за необходимост от стабилизиране на ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com