Новото движение на Варуфакис ще търси сподвижници и в България

3543
Новото движение на Варуфакис ще търси сподвижници и в България
Снимка: Getty Images

Новото движение на бившия гръцки министър Янис Варуфакис ще търси сподвижници и в България, заяви Лоренцо Марсили, който е ръководител на "Европейски алтернативи" и е един от двигателите на движението "Демокрация в Европа 2025", известно като DiEM25.

"Аз бях много приятно изненадан колко развито е гражданското общество в България. Видях и протестите по улиците. Никога не трябва да забравяме, че политиките на лишения, които в момента западният свят ни налага, не се различават много от времената, през които са минали всички държави от Източна Европа, а именно периодът, през който са минали след промените и падането на комунистическия режим. Ще дам пример с приватизацията или пък със срива на социалната система. Мисля, че в България имате много какво да кажете по този въпрос", заяви той, цитиран от БНР.

Янис Варуфакис става част от ново европейско ляво движение

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис се завръща в политиката с ново европейско ляво движение, съобщи DPA, цитирана от БН...

Марсили е категоричен, че движението DiEM25 ще предложи алтернатива за политиката на лишения или на разпадането на европейската идея. То ще се финансира само от дарения, но тръгва с ясна заявка да промени Европа.

"Нека кажа, че има абсолютно ясна политическа амбиция в движението да промени нещата. Това не означава задължително, че движението трябва да е политическа пария или иска да се превърне в такава, но със сигурност иска да се превърне в политическа сила. Как ще бъде изградена тази политическа сила - било то чрез политическо движение, което работи с някои партии или дори ще доведе до основаване на нови политически партии в някои страни, е нещо, което предстои да видим", допълни той.

Официалната церемония за основаването на движението, в основата на което е Янис Варуфакис, ще бъде във вторник в Берлин. Появява ли се нова политическа сила в Европа и с какви намерения ще се легитимира пред обществото може да чуете в предаването на "Хоризонт" "Събота 150" от 9.30 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com