Нови записи: За да остане на власт, Груевски амнистирал военни престъпници

6553
Нови записи: За да остане на власт, Груевски амнистирал военни престъпници

Македонският министър-председател Никола Груевски, който винаги се е представял като голям патриот и защитник на македонците, се е договорил тайно за прокарване на законодателство, което ще спаси от съдебно преследване албанци, извършили военни престъпления по време на конфликта от 2001 г.

Това става ясно от разпространените днес разговори между Груевски и Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция. Те са се състояли през 2011 г. Информацията за тях изнесе лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Той съобщи, че Груевски, "без да му мигне окото", се е съгласил да амнистира албанците, отговорни за убийства на македонски граждани по време на конфликта, разклатил страната през пролетта и лятото на 2001 г.

В един от записите Груевски разговаря с ръководителя на групата на ВМРО-ДПМНЕ Силвана Бонева, която инструктира как трябва да се приеме закона. В него премиерът споменава още, че се е споразумял по въпроса с Ахмети и последният е останал доволен. За реализирането на своята цел Груевски също така е привлякъл едни от водещите фигури в своята партия Гордана Янкуловска, Трайко Веляновски, Зоран Ставревски, които впоследствие са получили важни министерски или други държавни постове. Те са били натоварени да прокарат закона в парламента и да осигурят необходимия кворум.

Единственият, който се е опитал да се възпротиви на това, е бил министърът на правосъдието Михайло Маневски, който отказал да подпише закона, заяви Зоран Заев.

Той смята, че с новата порция разкрития за пореден път се повишава информираността на македонските граждани за престъпленията на властта. Патриотичната маска от лицето на премиера е свалена и той е демаскиран. Зоран Заев призова отново "да сложим край на злото, което се нарича "Фамилията", намеквайки за Груевски и неговите приближени.

Лидерът на СДСМ сравни последните действия на властите с действията на удавник, който се опитва да се хване за сламка, за да си спаси живота. "Ако в момента Куманово поиска да стане главен град на Македония, Груевски ще приеме, само и само да не се конфронтира с другите. Но това показва, че краят на неговото управление е близо", завърши Зоран Заев.

Припомняме, че в западната ни съседка през 2001 г. избухна междуетнически конфликт, който приключи с подписването на Охридското споразумение и регламентира правата на албанското население, включително използването на езика и знамето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани