"Трето полувреме" и македонският опит за унижение на България лъсват пред света

23613
"Трето полувреме" и македонският опит за унижение на България лъсват пред света

Днес на филмовия фестивал „Братя Манаки” в Битоля на бял свят за широката публика излезе филма „Трето полувреме”.

Лентата, която предизвика остри реакции още преди половин година, когато с разпространението на трейлъра на продукцията стана ясно, че е насочен срещу България. Срещу скъпоплатената продукция в последните месеци имаше реакции от евродепутати, от обществени организации, както и от българските институции. Според предварителната информация, във филма има тенденциозно представяне на събитията около депортацията на евреите от Македония и Беломорска Тракия по време на Втората световна война.

Скопие: Българите отказват да гледат "Трето полувреме"

Българският посланик в Скопие Иван Петков не отиде на първата прожекция на филма „Трето полувреме” в Скопие, пише македонск...

Българският премиер Бойко Борисов коментира по време на визитата си в Израел на 11 септември, че има опити на кръгове по света да преиначават, да тълкуват, коментират историята.

"Но аз мисля, че България е държава, спасила всичките си евреи по времето на Хитлер, и то благодарение на целия български народ”, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Филмът „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски стигна до там, че се възприе и за македонския кандидат за наградата „Оскар” за чуждоезичен филм.

Местният "Вечер" пък си позволи да излезе с материал под заглавие "Българите бяха заедно с Хитлер, пострада невинен народ", в който обяснява, че филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов, героизъм и за обикновения човек в Македония, които в едно бурно историческо време, са избрали истинската страна.

Македония: България не е Гърция - няма подкрепа от ЕС за червените линии

България няма подкрепа от ЕС за своите „червени линии”, коментира македонското електронно издание Нетпрес. Изданието цитира...

Вестникът пише и за потресаващо видео на Нета Коен, еврейка от Скопие, чието семейство по време на Втората световна война е депортирано в нацистките лагери, а тя останала жива заради любовта с един футболист, християнин. Видеото е собственост на Шоа Фондацията на Стивън Спилбърг.

„Кога взеха нашите, аз се криех. Българите ги вземаха. Българите се разпореждаха с къщите. Българите питаха, има ли тук евреи? Няма, казваха им. Те правеха лоши неща. Пострада невинен народ. Взеха ми братята. Най-старият имаше 28 години, средният 25, а най-малкият – 20. Сестра ми имаше около 15 години. Баща ми, около 60”, заявява Коен във видеото, направено от Шоа-фондацията.

Нейната изповед е част от около 52 000 интервюта с оцелели от Холокоста, пише „Вечер”.

Историята на филма ще стане достояние днес за целия свят, а скандалите тепърва ще се разрастват.

Македонският "Дневник": Българите влязоха в гръцките чехли

На Балканите стана модерно да се демонстрира сила, да се поставят условия, да се покаже кой на кого е, особено ако едната страна е член...

Редактор: Георги Иванов

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com