Европа се изсмя на Македония, свалиха изложбата от сайта на Кралския музей

36017
Европа се изсмя на Македония, свалиха изложбата от сайта на Кралския музей

Кралският музей в Мариемон окончателно премахна от интернет страницата си информацията за изложбата със средновековни ръкописи.

Преди това музеят промени името на изложбата от "Хиляда години писмена традиция в Македония" на "Старинни ръкописи от ХІІІ - ХІХ век". Междувременно обаче днес информацията за изложбата изцяло изчезна от предстоящите експозиции на музея.

Македонците си "взеха" и "История славянобългарска"

Препис на „История славянобългарска” се появи в последния репортаж на скопската телевизия „Канал 5”, който тряб...

Скандалната изложба с ръкописите беше предвидена за периода от 9 - 21 октомври 2012 година. Остава неясно дали проявата е отпаднала или само е свалена информацията от предстоящите събития.

"Европа може само да ни се изсмее", коментира пред “Фокус” Панде Евтимов от Скопие.

"В Македония се опитват да направят следното: Македонско е всичко, което е наследство от миналото, дори и най-доказаните и безспорни елементи от архитектурата, или – от артефактите от миналото. Има претенции дори и целия славянски род да го направят македонци. Характерно е това, което може да видите на скопския площад: Паметници, които не съответстват на нашата традиция, култура и история. Тук може да се видят от някой си Александър Македонски, който никога не е управлявал в сегашната територия на Македония или – Вардарска Македония, тъй като е владял един малък южен дял от Пелагония, но например – не е владял дори и Охрид”, каза Панде Евтимов.

Целокупната средновековна литература тук практически е българска, това го знае целия свят, и това не е мое мислене – каза Панде Евтимов.

Македония: Ръкописите са си с наши езикови обозначения

Македонските средновековни ръкописи, които ще бъдат изложени в Кралския музей в Белгия, в рамките на изложбата „Хиляда години п...

„Литературата и книжната продукция в Македония от ранните средни векове, след разпространението на писмеността на Свети Кирил и Методий, и особено фундаменталното дело на Свети Климент, не може да се третира по друг начин. В историята всички тези са казвали, че са българи”, каза още Панде Евтимов.

Преди да получат звучния шамар македонските издания коментираха тази сутрин, че Македония не провокира никого и Скопие не го интересува това как България ще преживее изложбата.

С тези думи директорът на Националната и Университетска Библиотека "Свети Климент Охридски" Миле Бошески коментира българската реакция на изложбата "Хиляда години писмена традиция в Македония".

„Ако продължи сервилността на държавната власт за промяна на името, антимакедонизмът и културния геноцид върху македонците на Атина, Белград, София и Тирана ще изтрие Македония и македонците от етногеографския атлас на света”, коментираха темата от Световния македонски конгрес.

В Македония: България се излага със страха си от македонските ръкописи

София иска Брюксел да забрани средновековни ръкописи да се наричат македонски, предаде телевизия Канал 5. Българското Министерство на в...

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com