Скопие: България е "Мексико на Балканите" за македонските престъпници

11932
Скопие: България е "Мексико на Балканите" за македонските престъпници
Отиват в България и внезапно започват да прокламират българско самосъзнание

„Злоупотребявай с държавни пари, избягай в България и се почувствай българофил заедно с обвинението, че Македония върши политическа репресия към хората с българско самосъзнание”. Това се казва в текст на македонския всекидневник ”Капитал”, озаглавен „Кой има полза от липсата на двустранен договор за екстрадиция с България”.

„Македонските граждани, които са обвинени, че са извършили престъпление, гледат на България като на „Мексико на Балканите” и след като нарушат закона или разберат, че са преследвани от властите, заминават за България и започват да пробутват картата на националните чувства, които се появяват внезапно”, пише вестникът. Изданието посочва, че последният македонски „бежанец” е бил Зоран Даневски, който беше управител на един от най-големите земеделски комбинати в Македония – „Джумайлия”, и е обвинен за злоупотреба с 1,5 млн. евро държавни пари.

Македонски агенти откраднали мощите, за да докажат божествен произход

България разпространява собствена версия на „Шифърът на Леонардо” като обвинява македонската тайна полиция, че е откраднала...

„Изчезна зърното от държавния резерв, а веднага след това изчезна и той – отпраши за България, където малко след това беше открит и арестуван.

Но старата болка – проблемите с екстрадицията на нашите заподозрени – отново се появи. Съдът в Благоевград трябва да реши дали Даневски ще бъде екстрадиран в Македония. Неговата защита иска да се докаже връзка с бившия премиер Любчо Георгиевски и точно заради това и заради неговото българско самосъзнание не можело да се очаква, че в Македония той би получил справедлив процес.

Пред този проблем Македония се изправя няколко пъти. Въпросът е кой е виновен за това, че с години не може да се издейства уважаване на международните правила? Със Сърбия, Хърватия и Черна гора Македония подписа договор, съгласно който граждани на посочените държави могат да бъдат екстрадирани, ако се издирват в някоя от другите страни за корупция или организирана престъпност. Защо Скопие и София не подпишат такъв договор? Защо България изобщо не знае за такъв договор?”, коментира изданието.

 

Курир: България раздава гражданство на македонските горани

България увеличава усилията си за осигуряване на гражданство, стипендии и други придобивки на гораните от Косово и Албания, съобщи маке...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com