Влашкото малцинство спъва Сърбия за ЕС

7823
Влашкото малцинство спъва Сърбия за ЕС

Сърбия е на път да спечели официален статут на кандидат за Европейския съюз - гигантска стъпка в стремежа си да загърби размирните години на Балканските войни в името на ново бъдеще в клуба на Европейския съюз, отбелязва Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Една от последните бивши комунистически страни в Източна Европа все още е извън блока. Кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС се обсъжда на среща на външните министрите в Брюксел.

При условие, че Литва и Румъния вдигнат в последната минута своите възражения, се очаква министрите да одобрят желанието на Сърбия за членство. Окончателното решение трябва да се вземе на срещата на върха на ЕС на 1 и 2 март.

След два часа дебати по въпроса обаче, министри бяха принудени да отложат решението заради румънските възражения. Всяко гласуване в ЕС изисква единодушие, припомни дипломатически източник.

Букурещ търси гаранции за зачитане на румънско влашкото малцинство.

"Румъния е единствената въздържала се страна", заяви източник, близък до преговорите. "Румъния беше помолена да се върне и да се консултира. Да се надяваме, че ще приеме", добави той. "Стратегическата цел на моята страна е да стане държава членка", заяви сръбският президент Борис Тадич в навечерието на важното гласуване.

Сърбия се доближава до статута на кандидат-член за ЕС

Шансовете на Сърбия да получи тази седмица статут на кандидат член за ЕС нараснаха, след като много страни се обявиха за това заради ...

В същото време Холандия ратифицира Споразумението за стабилизиране и асоцииране (ССА) между Европейския съюз и Сърбия. Това съобщи днес холандското посолство в Белград, предадоха агенция Танюг и БТА.

"На 27 февруари Холандия ратифицира официално Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз и неговите държави членки и Република Сърбия", се посочва в съобщение, публикувано на сайта на посолството. В съобщението се напомня, че ЕС и Сърбия са подписали ССА на 29 април 2008 г. в Люксембург и че за да влезе в сила трябва да бъде ратифицирано от всичките 27 държави членки на блока. Белгия, Румъния и Литва все още не са ратифицирали споразумението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com