Гърците в ужас, искат от тях да живеят с български заплати

10876
Гърците в ужас, искат от тях да живеят с български заплати
Представителите на Тройката искали незабавни промени на трудовия пазар

Български заплати иска от Атина тройката кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които преговорят с гръцкото правителство по втория спасителен пакет за страната, пише вестник "Етнос".

Според вестника представителите на т.нар.Тройка искали незабавни промени на трудовия пазар, в това число намаляване на минималната заплата, премахване на 13-ата и 14-ата заплата и пенсия, както и намаляване на доплънителните пенсии.

Барозу: Фалитът на Гърция трябва да бъде избегнат на всяка цена

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че еврозоната трябва да направи всичко възможно за това да се избегне ф...

В момента минималната заплата в Гърция е 876 евро, а по закон пенсиониран грък не може да получава по-малко от 480 евро и затова държавата доплаща, ако осигурителният стаж не гарантира такава сума. Все още въпреки настояванията на кредиторите съществува практиката да се плащат и 13-а и 14-а заплата.

Според публикацията кредиторите настояват още за премахване на нормите на труд в държавните предприятия от сферата на услугите и в банките и за замразяване на увеличенията на доходите.

Междувременно в публикация във "Файненшенъл таймс" се твърди, че Германия ще иска от Гърция да предостави суверенитета си в бюджетната сфера на Европейския съюз, като контролът върху държавните сметки се осъществява от специален европейски комисар.

Официална гръцка реакция на това искане няма, но неофициално от Атина заявиха, че това никога не може да стане.

Волфганг Шойбле не очаква фалит на Гърция

Не очаквам фалит на Гърция, заяви на Световния икономически форум в Давос германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от...

ЕС и МВФ настояват също така основните партии да гарантират писмено, че Гърция ще изпълнява програмата за реформи, а председателят на контактната група Жан-Клод Юнкер заяви, че без такива подписи страната няма да получи и едно евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com