Над 100 румънски магистрати са били подсъдими за последните 5 години

4433
Над 100 румънски магистрати са били подсъдими за последните 5 години

Над 100 съдии и прокурори са били изпратени на съд през последните 5 години по обвинения в корупция, а повече от 60 от тях вече са осъдени. Това заяви главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) на Румъния Лаура Кьовеши, цитирана от в. "Путеря" и Mediapool.

Над 60% от присъдите са условни и заради това Кьовеши призова за прилагането на по-голяма строгост в наказанията.

Румъния въведе 100% граничен контрол

Очаква се забавяне при преминаването през съпределните с Румъния гранични пунктове. Причината е въведен 100-процентов граничен контрол ...

Регистрираните случаи на корупция сред магистратите намаляват напоследък, посочи тя и заяви, че важна роля в превенцията има Висшият съвет на магистратурата, както и ръководителите на съдилища и прокуратури.

В Румъния междувременно тече делото за корупция срещу бившия премиер Виктор Понта. През септември той бе обвинен от DNA в укриване на данъци, пране на пари, конфликт на интереси и подаване на неверни данъчни декларации, докато е работил като адвокат през 2007 г. и 2008 г.

В прокуратурата работят над 120 души по повече от 6000 дела. "Тази година сме разследвали 12 членове на парламента, като двама от тях са бивши министри", посочва Кьовеши пред в. "Гардиън".

"Разследвали сме двама министри, един от които отиде от министерското кресло директно в ареста", заяви тя. Дирекцията се ползва с доверието на 60% от румънците, докато едва 11% вярват на парламента.

Новият премиер на Румъния съобщи списъка с министрите си

Бившият европейски комисар по земеделието Дачиан Чиолос, който бе назначен за министър-председател на Румъния, обяви членовете на сво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com