Националистическата опозиция в Турция ще участва в преговори за нова конституция

5863
Националистическата опозиция в Турция ще участва в преговори за нова конституция
Снимка: Getty Images

Националистическата опозиция в Турция се съгласи да участва в преговорите за нова конституция, съобщи Reuters, цитирана от БГНЕС.

Въпреки това опозицията остава против тоталната президентска власт, която иска Реджеп Ердоган. Новият основен закон е в сърцевината на целите на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСРО, след възстановяването на парламентарното й мнозинство на извънредния вот през ноември. 

Турският парламент подготвя почвата да прогони кюрдски съперник на Ердоган

Парламентът на Турция ще създаде комисия, която да разисква възможността за вдигане на парламентарния имунитет на двама депутати, водач...

Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото движение (ПНД), се съгласи след час и половина преговори с премиера Ахмет Давутоглу да участва в парламентарна комисия по въпроса. "Съгласихме се да формираме комисия с еднакво представителство на всичките партии в парламента”, също заяви Октай Озтурк, заместник на Бахчели, но уточни, че тяхната партия няма да приеме президентска система в Турция. 

Опозиционните сили все пак са съгласни с нуждата от подмяна на конституцията, датираща от военния преврат през 1980 година. 

Партията на Ердоган има 317 депутати в 550-местния турски парламент. Въпреки това са й нужни 330 гласа за прокарване на референдум за промяна на основния закон. 

Националистическата партия има 40 места и е четвърта парламентарна сила след Народно-републиканската партия (НРП) и прокюрдската Народна демократична партия (НДП) на Селахатин Демирташ. Миналата седмица НРП също се съгласи да участва в комисията. 

Ердоган поздрави Зукърбърг за защитата на мюсюлманите

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави основателя на Facebook Марк Зукърбърг за точното обяснение на разликата между ислям и теро...

Не такъв е случая с партията на Демирташ, след като самият той и негови заместници заявиха, че не виждат смисъл от преговори с управляващите, при положение че продължава насилието срещу кюрди. В последствие премиерът Давутоглу оттегли поканата си към НДП, като заяви, че представителите й не са узрели за диалог. 

По-рано днес стана ясно, че друга комисия ще разисква свалянето на имунитета на Демирташ и негов съпартиец, заради противоконституционни призиви за автономия на кюрдските райони на Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани