Море от граждани се събра пред сградата на македонското правителство*

9336
Море от граждани се събра пред сградата на македонското правителство*
Снимка: БГНЕС

Море от граждани ще участва в днешния протест срещу режима на Никола Груевски. Хиляди демонстранти в този момент се намират на няколко места в столицата Скопие, предаде БГНЕС.

Хората започнаха скандират "Убийци", когато водещият на националния протест в Скопие спомена името на легендарния македонски журналист Никола Младенов, който загина при съмнителни обстоятелства. "Дълбок поклон пред храбрите македонски журналисти, които рискуваха всичко, за да кажат истината, а някои от тях дори платиха с живота си като Никола Младенов", каза водещият пред десетки хиляди македонци и албанци.

Той сравни македонския премиер Никола Груевски с румънския диктатор Николае Чаушеску. "Но има още един Никола и той се казва Никола Попоски, министърът на външните работи. И за тримата: Оставка, каза още той. "Всички вие от тази сграда /на правителството, бел.ред./ ще си ходите. Затвор за Вас", каза още водещият, множеството започна да скандира "Затвор" и вдигна ръцете, за да докаже на силите на реда, че са мирни и изпяха химната на страната. 

Националният протест срещу режима на Никола Груевски започна с изказване на студентите. "Искам да Ви поръчам - и на правителството и на опозицията: Ние никога няма да бъдем роби". Това каза представителят на студентите от трибуната пред сградата на правителството:

"Аз съм 22-годишен и съм осакатен от непрекъснатия преход. Моето поколение постави основите на многонационалното общество. Никога няма да допуснем да има нова война, защото моето поколение вярва в демокрацията, в свободата. И поради тази причина ние сме най-отговорните. Скъпи политици вие ни отнемате правото да говорим. Ако кажа едно съм от ДПМНЕ, ако кажа друго - СДСМ.

Вие винаги сте се опитвали да ни изманипулирате и поради тази причина сме тук. За да ви кажем стига, че не се продаваме за един таблет. Нашата цена е много по-висока. Цената - качествено образование, демокрация и прозрачна система и еднаква справедливост за всички. Ние доказахме как трябва да се бориш за това, в което вярваме.

Ние никога повече няма да търпим правителство на крадци и убийци. Никога повече клептократия. Ние искаме да имаме бъдещето тук, в тази страна, а не на вън", каза още той.

След това на трибуната се кача млада албанска студентка, която повтори основното послание на албански на 22-годишния студент. 

Хиляди граждани са се събрали пред сградата на македонското правителство. Протестиращите развяват македонски, албански и турски знамена, информира агенция "Фокус".

Протестът започна с държавния химн. Очаква се по-късно да се обърнат лидерите на опозицията, както от представители на европейските социалисти.

Снимка: БГНЕС

В протеста ще се включат не само жителите на Скопие, но граждани от цялата страна. Тази сутрин над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха от Охрид.

Това ще е най-големият протест след отделянето на страната от бивша Югославия през 1991 година. Протестиращите обвиняват премиера Никола Груевски в авторитарно управление и се заканват, че ще остават на площада докато той не подаде оставка.

Преди минути пред трибуната на митинга, който се провежда пред македонското правителство, пристигнаха студенти, които още преди час тръгнаха от центъра на столицата, предаде БНР. Те спряха пред Общинския съд като символ на справедливостта, която би трябвало да възтържествува в този момент. Пред сградата на македонското правителство протстранството е изпълнено до този момент. Очаква се, според организаторите, близо 50 000 противници на режима на Груевски да дойдат от цяла Македония.

Преди минути пристигна и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Автопревозвачите в Битоля и Прилеп отказваха днес да превозват желаещите да протестират в Скопие. С минибуси и частни автомобили повече от 2000 души вече тръгнаха от Битоля.

Според повечето оценки, това е най-дълбоката политическа криза в страната след отделянето й от бивша Югославия преди 24 години. Опозиционният социал-демократичен лидер даде ясно да се разбере, че протестиращите няма да напуснат докато Никола Груевски не си подаде оставката. 

Република Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните 4 месеца бяха направени потресаващи разкрития за гигантски корупционни схеми, за кадруване в съдебната система, тотален контрол над медиите, за фалшифициране на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора - директорът на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и още няколко министри от кабинета му.

Информацията е обновена към 17:40 ч. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com