Мигрантите на гръцко-македонската граница молят Меркел за помощ

5106
Мигрантите на гръцко-македонската граница молят Меркел за помощ
Снимка: Getty Images/Guliver

Няколкостотин икономически мигранти призоваха германският канцлер Ангела Меркел да накара властите в Скопие да отворят македонско-гръцката граница. Това стана ясно от видео репортаж на сп. Spiegel заснет на гръцко-македонската граница.

Мигрантите скандират: "Меркел отвори границата". Един от тях разказа, че е от Мароко и е убеден, че в Европейския съюз ще получи убежище. "Искам да видя Германия. Моята страна Мароко е красива, но там няма работа за мен", казва още младежът.

Бежанският поток на границата ни се е засилил

Нова бежанска вълна атакува границата ни в последните дни. Няколко групи са задържани при опит да преминат нелегално на българска терит...

Според него "най-страшният маршрут е бил в морето между Турция и Гърция, където е пътувал 4 часа в открито море с лодка".

Властите в западната ни съседка от две седмици не допускат икономически мигранти на своя територия, които идват от Гърция. В Република Македония се допускат само мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан, припомня БГНЕС.

На 28-ми ноември македонската армия започна изграждането на ограда по границата с Гърция. Няколко километра от 3-метровата ограда вече е напълно изградена около граничния пункт в Гевгелия.

Днес няколко десетки мигранти се опитаха да щурмуват оградата, но много бързо бяха върнати обратно на гръцка територия.

Огнян Минчев: Европа е слаба, Турция иска да стане властови център

Изключително потискащо е това, което наблюдаваме с бежанците. Много унизително е Македония да бъде използвана като пазач на Европа. По ...

По данни на ООН около 140 000 мигранти са пристигнали в Европа по море през ноември. Това е сериозен спад, в сравнение с октомври, въпреки че броят преминаващи остава висок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com