Мигранти блокираха жп линията на границата между Гърция и Македония

5056
Мигранти блокираха жп линията на границата между Гърция и Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

Има напрежение на границата между Гърция и Македония. Мигранти блокираха железопътната линия от гръцка страна с искане да преминат на македонска територия. На място пристигна гръвкият министър по миграция Янис Музалас, съобщава БНР. 

Между 1500 и 2000 мигранти са блокирали железопътната линия. Те заявяват, че са готови да започнат гладна стачка, ако властите на Македония не им позволят за преминат през страната. Засега Скопие приема само граждани на Сирия, Иран и Афганистан.

Германия и мигрантите – предизвикателство или залез?

Съществува ясна връзка между увеличаващия се наплив на мигранти и ръста на терористичната заплаха.  На 7 септември 2015 г. в разг...

Тези, които блокираха железопътната линия са от Пакистан. Положението на границата с Македония е непредвидимо, защото от гръцка страна няма достатъчно място за настаняване на мигрантите, които в студеното време нощуват навън. Проблемно е и изхранването на хилядите хора, които в този момент се намират на границата, коментират доброволци, които оказват помощ на властите. 

Министърът по миграция Янис Музалас пристигна на място и обещава да се вземат бързи мерки по временно настаняване на всички мигранти. Кметът на района съобщи, че в момента мигрантите на границата са над 8 хиляди и напрежението расте.Тези на които е отказан достъп до Македония заплашват да не пропуснат никой да премине границата.

Мигрантите лежат върху релсите на международната жп-линия. Тяхната бройка непрекъснато се увеличава, защото гръцките власти разрешават на всички пристигнали по нейните острови да продължат пътя до Македония. Най-много икономически мигранти има от Бангладеш, Иран, Сомалия, Шри Ланка, Мароко, Конго, Ливан и други държави, където няма военни действия, пише македонското издание "Дневник", цитирано от БГНЕС. 

Властите в Скопие приемат само гражданите от Сирия, Ирак и Афганистан. Тази мярка бе въведена след като това направиха Хърватия и Сърбия. В приемния лагер в град Гевгелия - недалеч от гръцката граница, вчера имаше 500 души, които чакаха да продължат пътят си за Сърбия. А в лагера в Табановце, недалеч от сръбската граница имаше 280 души, съобщи македонското вътрешно министерство. 

Австрийският вътрешен министър: Европа трябва да се откаже от културата на "добре дошли"

Европа трябва да се откаже от културата на "добре дошли" и да се върне към корените си. Това заяви на брифинг в София вътрешният минист...

По повод визитата в Скопие на председателя на Съвета на Европа Донолд Туск изданието пита дали той идва в Македония за да помогне или за да поиска нови лагери за мигрантите на територията на страната. 

Туск изненадващо ще посети тези дни Албания, Сърбия и Македония. Властите в Скопие обявиха, че могат да приемат не повече от 2000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com