Македонският парламент гласува министерските оставки, протестите продължават

6549
Македонският парламент гласува министерските оставки, протестите продължават

След като вчера двама от най-доверените хора на македонския премиер Никола Груевски - вътрешния министър Гордана Янкулоска (на снимката в средата) и този на транспорта Миле Янакиевски, напуснаха постовете си, днес оставките им бяха гласувани и от парламента на страната.

По време на днешното заседание на парламента да бъдат гласувани и новите предложения на премиера Никола Груевски за освободените постове - Митко Чавков и Владо Мисайловски, съобщава МИА.

Смяната става само три дни след въоръжения сблъсък в Куманово, където загинаха 8 полицаи, я други 37 бяха ранени.

Официално не все още не е ясна причината за оставките. Неофициално обаче македонски медии съобщават, че повод за оттеглянето е станала провалената полицейска акция в Куманово, при която загинаха осем полицаи. Припомняме обаче, че Янкуловкса неведнъж бе обвинявана в незаконно подслушване.

В същото време от трибуната премиерът защити пламенно своите досегашни служители. "Миле Янакиесвски е фанатичен служител", заяви македонският премиер Никола Груевски в реч пред парламента. "Много ще ни липсва в правителството, работи по 15 часа на ден и не си почива през уикенди и празници. Най-активният министър при кризисни ситуации в държавата", каза той. За достойнствата на Янкулоска и Миялков той заяви, че "МВР взе страха на всички престъпни групи". Според него те двамата ще влязат в учебниците като пример за бъдещите поколения.

Междувременно протестите в страната срещу премиера Груевски продължават.

Лидерите на Албания и Косово отмениха посещението си в Македония

Заради политическата ситуация в страната албанският премиер Еди Рама и ръководителят на косовската дипломация Хашим Тачи отложиха пос...

"Ние искаме оставка на правителството, не само на отделни лица, защото козметичните решения не са достатъчни. Настояваме не само политически, но и правна отговорност за цялата корупция, нарушения и престъпления. Също така искаме да се освободят 11 души, които са в ареста и един човек, който е под домашен арест заради протестите", заявяха от гражданското сдружение "Протестирам", които изразиха на пресконференция днес пред парламента.

Според тях тези оставки не трябва да се използват за предсрочни избори, а за създаване на преходно правителство, което да изчисти избирателния списък, ще освободи институциите и да организира нови честни и демократични избори.

Днес в 18:00 часа започва протест, който ще тръгне от Основният съд и ще завърши пред парламента.

Вчера стана ясно още, че лидерите на Албания и Косово са отменили посещенията си в Македония заради политическата обстановка в страната.

Междувременно българският външен министър Даниел Митов се срещна в Истанбул с македонския си колега Никола Попоски в рамките срещата на външните министри на страните-членки на НАТО. Никола Попоски изрази надежда, че оставките в правителството на министрите на вътрешните работи и на транспорта, както и на директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване, ще успокоят и стабилизират политическата обстановка в страната.

Ненчев: Няма военна заплаха за България заради Македония

На този етап няма пряка военна заплаха за България заради събитията в Македония. По няколко пъти на ден ме информират от служба "Воен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com