Македония ще връща мигранти на Гърция

5832
Македония ще връща мигранти на Гърция
Снимка: БГНЕС

Република Македония ще връща обратно в Гърция всички мигранти, които ще бъдат експулсирани на наша земя от северните държави. Това каза македонският президент Георге Иванов пред гръцкото издание "Катимерини" по повод затягането на границата между двете страни.

"Ако видим, че северните европейски държави правят това, ние ще последваме техният пример", подчертава Иванов, цитиран от БГНЕС.

Нараства напрежението на македонската граница

Напрежението на границата между Гърция и Македония тази нощ нарасна, след като гръцките власти продължиха да изпращат към македонска ...

От пет дни насам властите в Скопие не допускат нито един мигрант, идващ от страни извън военните конфликти. Допускат се само мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан, които влизат от Гърция.

Вдигаме ограда по границата с Гърция не за да затворим границата, а само за да създадем един вход за бежанците и мигрантите, каза още Иванов. "Катимерини" подчертава, че Македония преди няколко дни е започнала строителни работи по общата граница.

Иванов многократно заяви през последните няколко дни, че Македония няма да строи бежански лагери и че страната има възможност да приеме най-много до 2000 души.

Междувременно македонският външен министър Никола Попоски поиска сътрудничеството между Република Македония и Гърция да бъде вдигнато на по-високо ниво - на правителствено равнище.

Мигранти блокираха жп линията на границата между Гърция и Македония

Има напрежение на границата между Гърция и Македония. Мигранти блокираха железопътната линия от гръцка страна с искане да преминат на ...

"На този етап има сътрудничество на полицейско ниво. Ние обаче имаме нужда от по-точна информация - примерно колко хора идват от пристанището в Пирея, за да може да се подготвим....Ние сме загрижени от решението на Сърбия да затвори границата, както това направиха нейните северни съседи. Македония е единствената държава, където бежанците идват от страна членка на ЕС и държава, която е част от Шенген", каза македонският дипломат №1.

"След терористичните атаки в Париж за всички стана ясно, че е наложително да бъде въведен контрол на лицата, които минават през Балканския път. Едно е да идват от Алепо, където падат бомби, а съвсем друго да идват хора от Карачи, в търсенето на по-добър живот в Европа", каза още македонският министър на външните работи и подчерта, че Гърция продължава да се противопоставя на изпращането на полицейски сили от Фронтекс на границата между двете държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com