Лавров заговори за разделяне на Македония между Албания и България*

33623
Лавров заговори за разделяне на Македония между Албания и България*
Снимка: Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров е убеден, че случващото се в Македония е факт заради намерението на македонския премиер Никола Груевски да не се съобразява с европейските санкции срещу Русия. Македония обаче преговаря за влизане в ЕС и Брюксел недвусмислено показва, че Съюзът и желаещите да влязат в него трябва да са единни по отношение на Русия. „Използва се албанският фактор”, каза Лавров за случващото се в Македония, информира ТАСС.

„Събитията в Македония са грубо контролирани отвън. Официално Груевски е обвиняван, че не си изпълнява задълженията към обществото, че злоупотребява с власт, но зад това твърдение се крие отказа на македонското правителство да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия и заради „Южен поток”, както и готовността на Скопие да участва в „Турски поток”. Това е много тъжно и опасно, защото се прави опит да се задейства албанският фактор. Преди време, когато през 2001 година беше подписано Охридското споразумение, имаше сериозни противоречия. Сега се повдига темата, че Македония трябва да се федерализира и дори се изрази идея за териториално делене, като се дадат земи на Албания и България”, заяви Лавров.

ЕП: Преговорите между Заев и Груевски ще продължат

След 10-часовите преговори между македонския премиер Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев в Страсбург тримата посредници...

Случващото се в Македония може да се превърне в сериозен конфликт. Такова мнение изрази постоянният представител на Руската федерация при ОССЕ Андрей Келин, предаде ТАСС.

Келин уточни, че ОССЕ ще предложи редица инициативи за нормализиране на обстановката в Македония. „Предвид липсата на напредък между основните политически партии в Македония, не се вижда кога ще дойде краят на кризата и се опасяваме, че кризата може да се превърне в сериозен конфликт”, заяви Келин.

Според руския политик ролята на ОССЕ е да се поддържа политическият диалог в Македония.

Реакцията на България

Посредник не изключва преходно правителство в Македония

Обсъждаме всички идеи за намиране на изход от политическата криза в Република Македония. Това каза един от посредниците в преговорите м...

Външният ни министър Даниел Митов определи думите на Лавров за крайно безотговорни. Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение, казва Митов в официално обръщение.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com