Куманово е блокиран, ранени са полицаи (ВИДЕО)*

10909

Най-малко 15 души са ранени при въоръжените сблъсъци в околностите на град Куманово, в североизточната част на Република Македония.

Протести в девет града срещу Груевски

За 4-ти пореден ден снощи в Република Македония се проведоха протести срещу режима на Никола Груевски. Протести, освен в столицата Ско...

Кметът на Куманово Зоран Дамяновски определи положението в града като "драматично", но призова гражданите да запазят спокойствие и да не се подават на провокации. "Тази сутрин се събудихме със стрелба, детонации, вертолети над града и това продължава през целия ден до момента. Силите на реда се опитват да ликвидират въоръжената групировка, която е в околностите от няколко дни. По неофициална информация тя наброява 50-70 души и се укрива в една къща, която е обкръжена от полицията от всички страни", каза Дамяновски и добави, че според него има и убити. Той поясни, че кварталът "Дива населба" е напълно блокиран. Дамяновски призна, че част от жителите на града са уплашени и напускат домовете си. Самият той се е опитал да отиде на мястото където се водят сраженията, но силите на реда не са го допуснали.

Кметът подчерта, че всички политически партии, включително и албанските призовават за елиминирането на групировката и завръщането на мира и спокойствието.

Говорителят на вътрешното министерство потвърди информацията за специална полицейска операция и за ранени, но отказа да дава повече подробности поради факта, че "тя продължава и в момента".

Около 12.00 часа българско време стрелбата избухна с по-голяма интензивност в квартал "Дива населба", в западната част на Куманово. Всички улици водещи към тази част на града са блокирани от полиция. Над града кръжат и вертолети. По улиците на града се движат и много линейки.

Протестите в Македония не затихват, чака се национален протест

Ако не бяха протакали толкова нещата, досега да ги бяхме прокрили. Искам да видя кой по веригата е виновен, за да съм подготвена, ще да...

Вътрешното министерство призова гражданите да не излизат по улиците на Куманово и да "запазят спокойствие". Коалиционният партньор в кабинета на Никола Груевски албанската партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети също призова за "запазване на спокойствието и гражданите да не се подават на провокации". В тази част на Република Македония има значително албанско малцинство. Всички албански села се намират на границата с Косово.

Припомняме, че около 4.30 ч. тази сутрин в кв. „Диво селище" в Куманово се е стигнало до сблъсък между полицията и въоръжена група от около 70 души, предават македонски медии. Половин час по-късно градът е бил блокиран от специални части на полицията. В небето над Куманово кръжат полицейски хеликоптери. На жителите на „Диво селище" не се позволява да излизат от домовете си.

Тогава бе съобщено, че са ранени са най-малко петима души и за трима ранени полицаи. От македонското МВР засега не са потвърдили случая, говорителите на полицията в Скопие и Куманово не отговарят на телефонните обаждания.

Куманово е на около 40 км от столицата Скопие и близо до границата с Косово, което през 2008 г. обяви независимост. В района живее голяма общност от албанското малцинство. Сраженията с албански партизани през 2001 г. бяха прекратени след посредничеството на западни дипломати за споразумение, съгласно което албанците получиха повече права и представителство в държавните органи. Прилагането на споразумението обаче е бавно и напрежението често ескалира, отбелязва Reuters. Агенцията припомня, че миналата седмица около 40 въоръжени мъже, говорещи албански, са взели за заложници четирима гранични полицаи на пункт с Косово и след няколко часа са изчезнали.

Според електронното издание на македонския вестник „Вечер" престрелките продължават и в момента. Местни жители твърдят пред изданието, че целият град е блокиран от полицаите, а освен това, и че миналата нощ е била забелязана голяма група на хора, облечени в черни униформи.

Според изданието МКД, престрелката най-вероятно е станала след като полицията е проверявала къща в града. Другата версия е, че въоръжена група тази сутрин е блокирала изхода на Куманово, след което е започнала престрелка с полицията. По-късно групата се е оттеглила в квартал „Диво селище". Не е ясно колко души са пострадали от нападателите.

Вчера няколко местни медии съобщиха, че въоръжена група от Косово е вляза в района на Куманово и планирала нападения на полицейски управления.

*Информацията е обновена в 13,24 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com