Искат доживотен затвор за турски журналисти, разкрили доставка на оръжие за джихадисти от турските спецслужби

3112
Искат доживотен затвор за турски журналисти, разкрили доставка на оръжие за джихадисти от турските спецслужби
Снимка: Thinkstock

Прокуратурата на Истанбул е поискала доживотен затвор за главния редактор на опозиционния турски вестник Cumhuriyet Джан Дюндар и ръководителя на клона на вестника в Анкара Ердем Гюл, които са обвинени в шпионаж, съобщава NTV.

Според обвинението журналистите, осен в шпионаж, са уличени в „помощ на въоръжена терористична организация, разкриване на държавни тайни, възпрепятстване на държавни служители да изпълнят своите задължения“.

110 журналисти са убити по света през 2015 г.

Общо 110 журналисти са били убити по света през 2015 г., съобщиха от „Репортери без граници”, предупреждавайки за все пов...

Дюндар и Гюл, които провеждали журналистическо разследване за тайните доставки на оръжие за сирийските джихадисти от страна на турските спецслужби, са арестувани на 26 ноември м.г. по обвинение в шпионаж, припомня РИА Новости.

Инцидентът, станал причина за техния арест, се е случил в провинция Адана през януари 2014 година, когато военнослужещи проверявали камиони на Националната разузнавателна организация (MIT), насочващи се към турско-сирийската граница. Според турските власти камионите превозвали „хуманитарна помощ“ за сирийските туркмени.

През май вестник Cumhuriyet публикувал снимки и видеа, направени по време на обиските на камионите. На тях се виждат кутии с артилерийски снаряди, мини и други боеприпаси. След публикацията турският президент Ердоган се обърнал към прокуратурата с изискване да се заведе наказателно дело срещу вестника и главния му редактор.

По делото били арестувани 17 турски военни, както и бившият началник на жандармерията на провинция Адана и четирима прокурори, включително и бившият главен прокурор на Адана.

29 водещи турски журналисти гният в затвори

Към момента 29 водещи журналисти от Турция изтърпяват наказания в затворите в страната, в която репресиите срещу медиите са ежедневие. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com