И Македония затвори границите си, хиляди остават блокирани на Идомени

2855
И Македония затвори границите си, хиляди остават блокирани на Идомени

Македония затвори напълно границите си за нелегални мигранти. След като от полунощ на 9 март Словения, Хърватия и Сърбия въведоха строг граничен контрол за влизащите на територията им на практика т. нар. „Балкански път“ вече е напълно затворен.

До момента през гръцко-македонската граница бяха пропускани по малък брой бежанци само от Сирия и Ирак, но според новата информация достъпът за всички може да бъде прекратен. "Напълно сме затворили границата", заяви анонимен източник от полицията, а вътрешното министерство коментира, че нито един имигрант не е влязъл в Македония от Гърция във вторник.

Албания: Няма да вдигаме стени срещу бежанците

Албания няма да вдига стени по границите си, ако бежанците и мигрантите започнат да използват балканската страна като транзитна точка п...

"Македония ще действа според решенията, взети от другите държави по "Балканския маршрут", заявиха македонските власти.

Между 13 и 15 хиляди бежанци спят на палатки в полето край Идомени в чакане да бъдат пуснати по "Балканския маршрут", посочва Topnovini.bg.

Припомняме, че три от страните, през които минава пътя на мигрантите - Словения, Хърватия и Сърбия, засилиха ограничителни режим, след като Европейските лидери в понеделник обявиха, че всички пристигащи бежанци и имигранти в Гърция ще бъдат връщани в Турция.

Планът да се затвори Балканския маршрут обаче не беше формална част от решението на лидерите, което означава, че решението да се затворят границите не е съгласувано с партньорите и ЕС и вероятно ще доведе до тежка хуманитарна ситуация на хилядите, блокирани по границите на държавите.

Опасност от ефекта на доминото по Балканския маршрут: Страните затварят границите за бежанци

От тази сутрин влизат в сила ограниченията, които Словения ще налага при пропускането на мигранти на своя територия. Любляна реши да ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com