Хърватия и Сърбия се разбраха за пропускането на влаковете с бежанци

5239
Хърватия и Сърбия се разбраха за пропускането на влаковете с бежанци
Снимка: Gettyimages.com

Министрите на вътрешните работи на Хърватия и Сърбия Ранко Остоийч и Небойша Стефанович постигнаха споразумение влаковете с мигранти от сръбския град Шид да отиват директно до Славонски брод в Хърватия. Това ще става след като в Славонски брод бъде построен транзитният лагер, предаде БГНЕС.

Двамата министри проведоха среща на граничния пункт Баяково. Според Остоийч разговорът е бил конструктивен и на него е постигнато краткосрочен договор около организацията по приема на мигрантите. Всичко това е направено с цел защита на гражданите на двете държави.

Орбан е готов да осигури влакове за връщане на бежанци

Унгарският Виктор Орбан предложи да помогне за връщането обратно на мигранти, на които им е отказан статут на бежанци от други европейс...

Приемният център в Славонски брод е специално оборудван за зимните условия. Регистрацията на мигрантите и бежанците, която се извършва в Сърбия, ще се използва като пропуск за влизане в Хърватия.

Останалата част от договора са отнася до разрешаването на проблема при неговото възникване – Гърция да спазва правилата. Небойша Стефанович потвърди, че се е говорило по конкретни въпроси. Той съобщи, че над 300 000 души са минали през неговата страна.

В Хърватия вчера са влезли 6500 мигранти, а във временния лагер в Опатовац е имало около 3000 души снощи. След 16 септември от Сърбия в Хърватия са дошли 222 501 мигранти.

Стефанович обясни, че страната му не може да приеме целия товар около мигрантската криза и подчерта, че Сърбия не може да приеме 50 000 души да бъдат на нейна територия.

Словения е на ръба заради мигрантите, Франция удвоява бежанските центрове

Словения изнемогва под бежанския напор. Само за последното денонощие в страната са влезли над 12 хиляди и 600 търсещи убежище. Това над...

"Необходима е инструкция от ЕС какво ще се прави в бъдеще и дали тези хора ще минават безпроблемно границите. Ако продължи изграждането на стени от Германия спрямо Австрия, от Австрия спрямо Словения, от Словения спрямо Хърватия, ще имаме ефектът на доминото – докъде ще стигнем? Ако стигнем до Европа с телени огради не съм сигурен, че това е Европа, която ние искаме. Необходим е сериозен подход към проблема“, каза той.

В Словения в момента се намират над 14 000 мигранти, от които само 5960 са регистрирани.

Македонският президент Георге Иванов предупреди вчера, че положението, вместо да се подобрява, само се влошава. Той съобщи, че има дни, когато от Гърция на час пристигат по 1000 мигранти. Македония до момента не е получила никаква финансова помощ от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com