Хитруват ли балканските държави, за да не им връщат бежанци?

5871
Хитруват ли балканските държави, за да не им връщат бежанци?
Снимка: БГНЕС

Допълнителен перон ще бъде изграден в в град Гевгелия, за да може по-бързо да се извозват бежанци към Сърбия. Това съобщи Нова телевизия.

Само вчера, 23 август, е имало три влака от Гевгелия за Сърбия. Има и куп таксита, които превозват по-заможни бежанци – срещу около 70 евро.

Германският вицеканцлер осъди бездействието на ЕС относно бежанската криза

Вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел определи проблема с наплива на бежанци като най-голямото предизвикат...

Засега няма признаци бежанският поток да се пренасочват към България – всички се стремят към Западна Европа, след като и Сърбия отвори границата си, позволявайки транзитно преминаване.

Оказа се и че има голяма група бежанци, които са се струпали при Игуменица, по пътя към остров Корфу и Италия. А гръцките власти не вземат отпечатъци, като бъркат арабските имена, което е огромен проблем за евентуалното връщане на бежанците на първото място, в което са влезли в ЕС - заради регистрацията. Може да се окаже, че всъщност първата редовна регистрация се прави чак в Унгария. По думите на арабиста Владимир Чуков и взетите отпечатъци в България не се признават. Според Дъблинската конвенция, ако до шест месеца не бъде върнат бежанец на първата държава в ЕС, в която е влязъл, то на практика връщане не може да има. Италианските отпечатъци се признават само в определени германски провинции – например Бавария, каза още арабистът.

Факт е, че през Македония минаха толкова бежанци за седмица, колкото за година през България, коментира накратко Чуков. Защо ни заобикалят – защото българската държава предприема мерки, които отговарят на тези в Швейцария – с лагери от затоврен тип. За да продължат от България към Западна Европа, бежанците чакат с месеци, а през Македония минават за четири часа, каза Чуков.

Основният проблем е Сирия – там трябва да има спокойствие, заяви Чуков. За съжаление в Сирия всеки ден умират между 50 и 100 души – от крайните ислямисти, от режима на Башар Асад, посочи Мохамед ал Бармауи. Той не се съгласи с тезата, че диктаторските режими в Близкия изток пазели от ескалация на ислямизма. Как изведнъж само като се поразклатиха тези режими и се нароиха ислямисти, попита Бармауи. А Владимир Чуков припомни, че Муамар Кадафи е „изнасял тероризъм”.

Няма напрежение на границата ни с Македония, уверяват от МВР

Към момента няма напрежение на българо-македонската граница. Служители на ГД "Гранична полиция" на трите ГКПП – Златарево, Станке...

За финал Бармауи припомни, че исторически погледнато ЕС участваше в политическите процеси в арабските държави и печелеше от тях - сега дойде ред да приемат бежанци. Докато светът мълчи, ще има бежанци - от Сирия и от арабските държави, добави той. Трудно е докога обикновените германци или шведи ще търпят бежанци. Затова и в статията "Наръчник на бежанеца", която съм публикувал на сайта си, е посочено, че само три богати държави в Европа все още са отворени, заяви Чуков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com