Хиляди се стичат за националния протест в Македония. Надежди за оставката на Груевски

11231
Хиляди се стичат за националния протест в Македония. Надежди за оставката на Груевски

Хиляди македонски граждани от различни краища на страната потеглиха днес преди обяд с автобуси, микробуси и лични коли към македонската столица, предаде БГНЕС.

Те ще вземат участие в националния протест срещу режима на Никола Груевски, който ще започне в 14.00 ч. местно време (15.00 часа българско време). Подкрепа и участие в него обявиха 19 политически партии и десетки граждански сдружения.

Очакват се около 30 хиляди души, съобщи по-рано днес "Нова телевизия".

Организаторите на протеста искат незабавна оставка на целия кабинет на Груевски, съставяне на преходно правителство, което да създаде условия за свободни, честни и демократични избори след една година.

Република Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните 4 месеца бяха направени потресаващи разкрития за гигантски корупционни схеми, за кадруване в съдебната система, тотален контрол над медиите, за фалшифициране на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора - директорът на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и още няколко министри от кабинета му.

Срещу режима има и съмнения, че е организирал кървавия инцидент край Куманово на 9-ти май, когато загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени.

Сутринта над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове. В град Куманово в началото на деня имаше полицейски блокади на няколко улици, но по-късно движението бе възстановено.

В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски.

Опозиционният СДСМ, воден от Зоран Заев, през последните два месеца и половина показа многобройни записи на телефонни разговори от най-близкото обкръжение на премиера Груевски, в които се виждат огромните злоупотреби и саморазправянето с политически неудобните лица на управляващите в Скопие. Зоран Заев даде ясно да се разбере, че протестът ще продължи докато не си отиде Груевски от премиерския пост.

"Хора се събират от цялата страна и това ще е най-масовият протест, провеждан някога в Македония. Ние искрено вярваме, че след него Никола Груевски ще подаде оставка и ще се отвори пътят за формиране на преходно правителство". Това каза пред БГНЕС лидерът на гражданското движение "Има бъдеще" Владимир Лазаревик преди големия антиправителствен протест в Скопие, на който хиляди ще излязат на улицата, за да поискат оставката на Никола Груевски. Междувременно македонският премиер каза пред проправителствения телевизионен канал "Сител", че няма да подава оставка. Основното искане, обясни Лазаревик, е техническото правителство, което ще трябва да просъществува най-малко 12 месеца, за да може да има демокрация в страната.

В телевизионно интервю от вчера Груевски обаче заяви, че не възнамерява да подава оставка. 

Сред хилядите протестиращи ще бъде и влиятелната организация на македонските българи Български културен клуб – Скопие. Лазар Младенов каза пред БНР, че режимът на Груевски е оказвал максимален натиск върху хората, които са се декларирали като българи в Македония. 

"И до ден днешен, 25 години след провъзгласяването на независима държава Македония, декларираните българи в Македония все още не са заели полагащото им се място в обществото. Нито един деклариран българин в Македония няма никакъв пост в държавата. Ерес е да си деклариран българин и да си на някаква позиция в Македония", каза Младенов пред националното радио.

В гражданския протест в Скопие ще се включи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, заедно с евродепутати. Там ще бъдат и докладчикът на Европейския парламент за Македония Ричард Хюйт, както и бивши посланици на западни държави в Скопие от последните години.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com