Гърция заплашена да остане извън Шенген, ако не пази границите си

3857
Гърция заплашена да остане извън Шенген, ако не пази границите си
Снимка: Getty Images/Guliver

Външните министри на страните от ЕС призоваха Гърция да направи повече, за да контролира притока на мигранти на своя територия, като някои от тях дори заплашиха Атина да я изключат от Шенгенската зона за свободно движение, пише гръцкият в. „Катимерини“.

Гърция е една от основните входове на мигрантите за Стария континент като мнозина критикуват страната за липсата на контрол при пропускането на мигранти към Европа, предаде БГНЕС.

ЕС предостави на Атина финансова помощ за справяне с бежанската криза, но според много държави-членки тя не използва правилно средствата. От общо пет т. нар. „горещи точки“ или „hotspots” за регистрация на мигранти, в момента в експлоатация е само една.

„Ако не можем да защитим външните граници на ЕС – гръцко-турската граница, тогава външните шенгенски граници ще се придвижат към централна Европа“, каза австрийският министър на вътрешните работи Йоана Микл-Лайтнер.

„Гърция трябва да увеличи ресурсите си колкото се може по-скоро и да приеме помощ“, каза още тя по време на пристигането си на неформалната среща на вътрешните министри от ЕС в холандската столица Амстердам.

Сред най-силно засегнатите държави от бежанската криза в Съюза са Германия и Швеция – основни дестинации за мигранти. Сред другите засегнати държави са и Австрия и Франция, които заедно с Берлин и Стокхолм въведоха временен граничен контрол заради потока от хора.

„Когато говорим за графици, вече е много късно. Имаме седем държави с граничен контрол“, каза вътрешният министър на Швеция Андерс Игеман. „Накрая, ако страна не изпълни задълженията си, ще трябва да ограничим връзката й с Шенгенската зона. Ако няма контрол на границите, това ще има последствия върху свободното движение“, каза още той.

Гръцкият вътрешен министър не говори за подобна възможност при пристигането си, но европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, намали риска от изключване на страната от Шенген.

„Нищо от този тип не е било предлагано или дискутирано. Това, което трябва да направим, е по-добре да управляваме нашите външни граници. Очевидно е, че държавите членки на първа линия трябва да работят повече и ето ни тук... да помогнем те по-добре да свършат работата си“, каза той.

Вътрешният министър на Люксембург също заяви, че е против излизането на Гърция от Шенген, докато този на Германия Томас де Мезиер заяви, че би искал да запази Шенген, но времето изтича. Берлин се надява, че сделката, постигната с Турция миналият ноември, ще доведе до по-малко пристигащи мигранти в Гърция, но до сега тяхното споразумение има ограничен ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани